Gårdagens och dagens


Bilder kommer

Bilder från gårdagens middag kommer idag, jag lovar! 
 
Jag har precis svängt ihop Jennys Bouillabaisse, supersnabb! Sitter och pluggar och ska till skolan idag så jag var tvungen att laga något vi kan äta när vi kommer hem ikväll, och med lite tid så är den här helt perfekt och smaken är alldeles underbar!
 
Jennys snabba bouillabaisse, ca 4 portioner
2 laxbitar
2 bitar torskrygg
2 nypor saffran
1/3 purjolök
3-4 stjälkar selleri, går bra med fänkål med
1 stor klyfta vitlök
1-2 krm kummin
1-2 tsk dragon
1 lagerblad
1/2 liter vatten
1 burk krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
en skvätt vitvinsvinäger
en nypa socker
vitpeppar
salt
olivolja
 
Hacka selleri och purjolök i lagom stora bitar. Dela fisken i kuber.
Hetta upp lite olivolja i en gryta och stek selleri, lök, kummin, dragon, lagerblad och pressad vitlök i ca 5 minuter.
Häll på tomater, vatten, buljongtärningen, vitvinsvinäger, socker och saffran. Låt koka upp och koka ca 5-10 minuter. Lägg i fisken och koka 2-4 minuter beroende på hur tjocka fiskbitarna är. Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatis eller ris, pasta funkar nog det med, grönsaker och något gott bröd att doppa!
Et voilá!
 
Allt som allt tog det mig 20 minuter att göra den! Så sätt på potatisen eller riset innan du börjar :) supersnabb rätt som smakar helt underbart, som att den har kokat någon timme hehe!
 
 
 

Boeuf bourguignon

Okej, jag tänkte ju göra en köttgryta idag, men sen så gick jag till hemköp och blev så sugen på att göra min Boeuf bourguignon! Muuuuuums :)
 
Så här kommer mitt recept:
 
Boeuf bourguignon, en stor gryta
ca 1 kg nötkött (jag brukar alltid ta fransyska eller högrev)
3 morötter
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
2 selleristjälkar (kan uteslutas)
valfri mängd champinjoner
1 liter vatten + två buljongtärningar (gärna mörk oxbuljong)
3.5 dl rött vin (eller mer eller mindre, beroende på smak)
ca 1 tsk timjan
1 lagerblad
lite smör
lite olja
salt
peppar
 
Skär allt i lagom stora bitar, jag gillar ganska rejäla bitar men det väljer man ju själv. Om du ska ha i selleri så skala gärna den innan, så smakar den inte så "starkt". Hacka vitlöken.
Hetta upp smör och olja i en stor kastrull, lägg i löken och fräs 5 minuter på mellanvärme. Lägg i resten av grönsakerna och fräs ytterligare 5 minuter. Lägg på kött, timjan, lagerblad och häll över vinet. Om du tar matlagningsvin så reducera inte, tar du vanligt så reducera en stund tills det inte doftar så mycket alkohol längre.
Häll på 1 liter vatten (ta mer om du vill ha väldigt mycket sås, mindre om du vill ha lite sås) och lägg i buljongtärningarna.
Låt koka 1-2 timmar, beroende på hur mört du vill ha köttet.
Red såsen och smaka av med salt och peppar, eventuellt lite citronsaft.
Servera med nykokt potatis och någon god grönsak :) Smaklig spis!
 
Jag tänker servera det med potatis, kokt brysselkål och nybakad focaccia!
 

Gluten tips!

Alltså jag har läst och hört att alla som bakar glutenfritt har jätte mycket problem med att få degar att jäsa, men det problemet har jag inte.
Jag kom på för ett bra tag sen vad knepet är, så jag tänkte dela med mig av det ifall någon som googlar har samma problem så kanske ni hittar detta :)
 
Tips 1: Tillsätt ett ägg i smeten. Ägg gör inte någon stor smakskillnad i degar och smet så tillsätt ett ägg så binder det ihop degen så den kan jäsa.
 
Tips 2: Olja i bröddeg funkar bäst för jäsning, så ta inte smör!
 
Tips 3: Har du svårt att få din deg att jäsa? Gör om den och tillsätt antingen lite bakpulver eller bikarbonat.
 
Tips 4: Om du tar torrjäst så MÅSTE degspadet vara varmare än fingervarmt för annars börjar inte jästsporerna att leva. Så typ 40-45 grader är lagom.
 
Tips 5: Sätt på ugnen det första du gör, köket kommer då att bli varmare och degen jäser lättare. Jag sätter alltid skålen med degen på ena spisplattan, den plattan blir alltid lite varmare när ugnen är på.
 
Tips 6: Täck skålen med en TORR handduk, alltså inte en som du nyligen torkat dina blöta händer på. Jag tar alltid en ny handduk till detta för då vet jag att den är hundra procent torr!
 
Tips 7: Blanda gärna mjölsorter för bästa effekt. Jag brukar ta lite tapiokamjöl i (kanske 0.5-1 dl). Nu kanske du tänker "jaha och var ska jag få tag på det?" för det tänkte jag också för ett år sen. Men de flesta städer har en asiatisk matbutik, och där säljs alltid tapiokapärlor för kanske 10:-/kg. Så köper du en sådan påse (eller flera för det brukar jag göra), häller det i en skål och mixar det med stavmixer tills det är mjöl. OBS!! Det dammar jätte mycket! Men ha en handduk över när du mixar så har du löst det problemet :).
Detta går att göra med allt som inte är i mjölform. Linsmjöl = mixa linser, nötmjöl = mixa nötterna, mandelmjöl = mixa mandelspån osv.
 
 
Lycka till :)

Imagine

Går och sjunger på Imagine med John Lennon hela tiden idag haha..
 
Gick upp vid sju, eller ja jag blev väckt tio över för jag snoozar alltid klockan :) och åt frukost och badade etc. Sen bestämde jag mig för att baka focaccia som vi kan äta till dagens middag!
Jag tänkte nämligen göra en fransk/italiensk köttgryta, en rustik med stora bitar kött och grönsaker, och till det ska vi äta brödet - mums!
 
Jag har testat en del av Finax glutenfria recept, och jag måste ju alltid modifiera dom lite för jag tycker inte om att följa dom exakt :) men här kommer receptet för dom som vill ha det:
 
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 1/2 tsk Fiber Husk
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • ca 7 dl Finax Naturligt Glutenfri Mjölmix (ca 400 g)
  • 2-3 msk olivolja
  • valfri mängd mini plommontomater, halverade
  • 1 1/2 tsk torkad rosmarin, eller några kvistar färsk
  • 1 tsk grovsalt
  • Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
  • Tillsätt Fiber Husk, olivolja, salt och honung. Rör om och låt stå att svälla i ca 10 minuter.
  • Blanda ner mjölmixen och vispa degen med maskin i ca 5 minuter. Degen ska vara något lös och kladdig.
  • Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
  • Smörj en liten långpanna, ca 25x35 cm, med ca häften av olivoljan. Stjälp upp degen i formen och tryck ut den jämnt så att den täcker bottnen.
  • Dela tomaterna och tryck ner dem lätt i degen, jämnt fördelat över kakan.
  • Ta baksidan på en slev eller liknande, fukta den i vatten och tryck små gropar i brödet.
  • Ställ brödet att jäsa i ca 15-20 minuter. Sätt ugnen på 175º.
  • Pensla det färdigjästa brödet med olivolja och strö över rosmarin och grovsalt.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
Jag råkade ta en ugnspanna som var typ 30x20 cm, och det rekommenderas inte. Mitt bröd har inte ens varit i ugnen i tio minuter och det är redan typ 5-6 cm högt! Men visste det är ju gott...
Man kan även ta oliver, basilika, vitlök, valnötter, lökringar, russin, svamp etc. istället för timjan och tomater.. det är bara att välja fritt. Det går också att tillsätta örter/kryddor i degen om man vill göra det :)
Hoppas det blir gott nu då!
Lägger upp en bild när det är klar hihi. Och sen kommer receptet på köttgrytan senare idag eller imorgon!

Till soppan!

Jag tillsatte nyss dill och persilja i min soppa, ifall ni testar receptet så kan det vara gott :) kommer även att tillsätta lite citronsaft!

Söndag

Idag har vi haft en mysig dag på Barkarby outlet. Jag köpte ett par vinterskor, en tjock kofta, en stickad tröja och ett par jeans till min kära man :) sen fyndade jag ett par stövlar för 50!!!!! kronor och ett par snygga boots för 250:- till mig själv hehe.
 
Just nu har jag gjort en soppa tills imorgon, den ska bara koka klart och mixas! Jag har ju fått dille på soppa, det är så himla gott!!! Speciell när det är kallt ute.. man kan ju variera soppa i all oändlighet!
Idag blev det Borsjtj, rysk rödbetsoppa. Här kommer mitt recept för den som är soppsugen :)
 
Jennys Borsjtj
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 morötter
1 palsternacka
3 stora potatisar
1/4 kålrot
4-5 mellanstora rödbetor
Någon msk rödvinsvinäger eller balsamvinäger
1 liter hemkokt kycklingbuljong (här kan ni ju ta vad ni vill för buljong ni har hemma)
1-2 lagerblad (jag tror det blir gott, men jag har lagerblad i min buljong så därför skriver jag det..)
Salt
Peppar
Rapsolja (eller någon annan.. helst inte oliv eftersom det inte klarar så höga temperaturer)
Eventuellt färsk persilja
Gräddfil
Saltgurka om du vill
 
Gör så här:
Hacka alla grönsaker i lagom stora bitar, försök göra alla i ungefär samma storlek.
Hetta upp lite olja i en kastrull, fräs grönsakerna 5-10 minuter.
Häll på buljong, vinäger och lägg i lagerblad. Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan och smaka av med salt, peppar och färsk pesilja (ja, det behöver man förstås inte med det låter ju gott ihop med rödbeta...).
Servera soppan med en klick gräddfil på toppen, lite hackad saltgurka och knäcke eller någon god smörgås!
Mums!
 
Ja, nu kan jag ju inte garantera hur den kommer smaka eftersom min fortfarande står och kokar hehe.. men mina recept blir alltid smarriga!
Jag tänkte servera den med mitt hembakade ris/tapioka/chiamjöls bröd, men man kan ju servera den med vad som helst egentligen - eller bara som den är! Eller så kan man tillsätta någon stark korv i slutet av kokningen, något överblivet kött eller så låter man helt enkelt kött koka med om man inte vill ha den vegetarisk :)
 
 
Nej, nu ska jag göra köttfärssås till middag - yummi in my tummy!

Et voila!

Smaklig spis :)


Torsdag

Oj idag är det redan torsdag! Gud vad veckan gått undan i rasslande fart..
 
Igår fick jag tillbaka min spanskainlämning, jag tyckte den kändes väldigt svår (ja alltså det stod att man skulle skriva MINST en A4) så jag trodde att jag skulle få kanske E - dvs godkänd. Men när jag öppnade feedbacken så stod det B :D snacka om chockad hehe!
Och när O kollade på det i fredags, innan jag lämnade in det, så sa han "shit du kan ju detta" haha.
 
Sen igår var jag i skolan och hade kemi, så jag hade gjort maten redan på dagen :)
Det blev Jennys hälsosamma lasagne hehe, och O sa att det var SJUKT gott - i klass med köttfärssås som är hans favoriträtt!
Så han tyckte jag skulle lägga upp receptet för den blev så himla god - ni MÅSTE testa! Självklart har jag kommit på allt själv :) Jag försöker skriva ungefärliga mängder, jag mäter aldrig när jag lagar mat.
Låt inte den långa ingredienslistan skrämma er hehe!
 
Jennys hälsosamma lasagne
10-15 cm purjolök
5-10 champinjoner (beroende på hur många man vill ha i)
1 stor, gul paprika
1 stor klyfta vitlök
500 gram nötfärs (man kan ta annan också förstås)
1 medium stor aubergine
1-2 tsk fryst basilika
1-2 tsk fryst persilja
1-2 tsk rapsolja (går bra med någon annan med)
1 burk krossade tomater (funkar med passerade med hehe)
ca 1 msk milda mat 4%
ca 1 msk balsamico (det borde gå med rödvins eller vitvinsvinäger också, eller vanligt vin men ta då mer)
ett par tsk maizena
2 kalvbuljongtärningar (ta din favoritbuljong, min är kalv därför tog jag det)
några blad färsk basilika (kan uteslutas)
svartpeppar
salt
några droppar olivolja
 
Gör så här:
Hacka purjolöken grovt. Skär paprikan i ca 1x1 cm stora bitar och skiva champinjonerna.
Hetta upp oljan i en wokpanna  på mediumvärme (vanligtvis hade jag tagit stekpanna men jag blev så arg på vår förra veckan så jag slängde den) och lägg i purjolöken när oljan blivit varm, stek någon minut så den mjuknar.
Lägg i köttfärsen och stek runt tills färsen är nästan klar. Häll på örterna, vitlöken , paprikan och champinjonerna och låt fräsa en liten stund till.
Häll på tomater, milda mat, balsamico och buljong och låt koka ca 10 minuter eller tills tärningarna smält.
Strö på maizena över köttfärsröran och rör runt tills den har tjocknat lagom (jag gjorde ganska tjockt då jag inte gillar rinnig lasagne, men det är en smaksak). Smaka av med salt och peppar och riv slarvigt basilika bladet och strö i. Ta av från plattan.
Skär bara av precis den där hårda toppen på auberginen och skiva den i tunna skivor på längden, bara några millimeter tjocka.
Täck botten av en ugnsfast form med auberginskivor, häll på köttfärsröran. Lägg ett lager auberginskivor på toppen av lasagnen så köttfärsröran täcks helt. Salta och peppra, och droppa några få droppar olivolja på varje skiva.
Baka i ugnen på 175 grader i 30-45 minuter, eller tills auberginskivorna blivit lite bruna.
 
TIPS!
Auberginen krymper lite i ugnen, så ta gärna och dubbla mängden aubergine. Det gör inget om skivorna ligger lite på varandra.
Man kan även ta någon kålsort man gillar och använda istället för aubergine!
 
Till detta åt vi en sallad på avokado, tomat, gurka, salt och peppar bara. Men man kan ju servera vilka grönsaker man vill till :)
 
Smaklig spis!

Hemmakocken

O tyckte att jag borde söka till något sånt där matlagningsprogram, men grejen är den att jag själv tror inte att jag är så bra som dom är på att laga mat - men sen ibland så kommer jag på mig själv att tänka att jag faktiskt lagar väldigt god mat! Och jag har alltid massa fantasi :)
 
Nu har jag rört ihop såsen till gratängen. Det blev ca 1 dl vitt vin, kanske 2-3 dl lätt creme fraiche (ja jag försöker bli av med ett par kilo hehe), kanske 1 dl matlagningsgrädde, en eller två nypor saffran, svartpeppar, salt, citronsaft, purjolök och en klyfta vitlök - mums fillibabba vad god den är redan!
Sen har jag bakat lax i ugnen som jag ska ha i, och sen gör jag ett mos på kokt potatis, muskotnöt, smör och ett gäng vitlöksklyftor som jag rostat i ugnen :)
Till detta ska vi äta en morotsallad med apelsinvinaigrette!

H2O

Igår kände jag mig glad men lite sisådär i kroppen, jag är förkyld och det känns som att jag har vatten i lungorna :( så jag blir lite seg i huvudet.
Så idag sov jag till klockan 9 istället för 7, vilket gjorde det lite bättre men jag känner mig hängig!
Så jag har inte kommit igång med skolan än, vilket jag måste för jag har en inlämning idag :(
 
Jag känner mig lite hungrig också så jag ska alldeles strax äta lunch - idag blir det hembakat ris/tapioka/chia bröd (ovanligt för mig att äta mackor till lunch, det händer aldrig) och lite yoghurt tänkte jag.
Sen i eftermiddag tänkte jag laga en fiskgratäng med bland annat lax, vitt vin och saffran - mums!

Duktig!

Alltså detta är helt sjukt!
Jag älskar ju all forskning om hjärnan osv. och tycker det är otroligt intressant hur du själv kan påverka och stimulera din hjärna för att förbättra dens kapacitet.
Forskning visar att dom som räknar mycket matte tex ökar sin hjärnas kapacitet - och det logiska tänkandet (tror jag det är).
Jag är otroligt glad att jag klarade av matten, för ibland ville jag spy på det och slita boken i stycken, men ändå så räknade jag vidare och tvingade mig själv att förstå det.
Och nu märker jag hur mycket min hjärna faktiskt utvecklats (ja det kanske låter konstigt). För tidigare så var kemi ett av mina svåraste ämne, kemi är ju väldigt matematiskt och det är väldigt mycket du ska veta direkt hur man räknar ut det.
Nu missade jag den viktigaste lektionen (gissa om jag var arg), för jag låg på sjukhus, men jag mailade min lärare och hörde efter vad det var jag borde fokusera på i just det kapitlet.
Och jag trodde det skulle bli SKIT svårt för mig att lära mig det här hemma.
Men nu när jag går igenom det så är det hur enkelt som helst, alltså jag är helt i chock! Saker som jag tidigare, i tex kemi a, inte förstod överhuvudtaget, är nu så himla enkla!
Nu är det helt självklart hur jag ska räkna ut grejer! Jag är såååå glad att jag bara förstår det direkt - och det är för jag har pluggat så mycket matte!
Är det inte fantastiskt hur vår hjärna funkar? Okej nu kanske inte alla tycker det, men jag är ju en hjärnälskare hehe.
 
Vi håller på att räkna ut olika jämviktskonstanter i kemin, det handlar alltså om reversibla reaktioner mellan gaser. Alltså att reaktionen går åt båda hållen, dvs den kommer att behöva ta upp OCH avge energi för att kunna bilda ett visst ämne.
Då kommer den få jämvikt, alltså när det sönderfaller lika många molekyler som nybildas (enkelt kan man väl säga att det inte bildas mer än det man har i sin behållare). På så sätt kan man då beräkna ut ett visst läge genom att först räkna ut substansmängden och sen räkna ut vilken koncentration de olika ämnena hade från början.
Då använder man den datan till att räkna ut den här konstanten.
Nu är det kanske lite svårt att förstå vad jag pratar om, men jag försöker i enkla termer förklara lite vad det är jag pluggar ifall någon undrar :)
Ja, det kanske inte låter så intressant haha men det är de!
 
Nu ska jag fortsätta vara en liten nörd med mina böcker :)

Skola

Idag är det skola vid tretiden.. men först ska jag ta igen lite som jag missade förra veckan!
Jag hade planerat att plugga spanska nu på morgonen men måste ta igen kemin då det är ett räknekapitel - ibland får man prioritera!
Ska alldeles strax börja, men måste vänta på att middagen blir klar :) ja, jag lagar middag klockan tio på morgonen haha!
Jag har gjort en savoykålsoppa på lök, vitlök, savoykål, vitt vin, mjölk, grönsaksbulljong, citrontimjan och vanlig timjan :) sen ska jag smaka av den med citron tänkte jag. Till det blir det hembakade skink och avokadomackor ikväll :) mums!
Som ni kanske märkt har jag hakat upp mig på soppor nu, men det är så hiiiiiiimla gott när det är kallt ute! Har aldrig varit en soppmänniska innan, men nu då jäklar! Gott och nyttigt, och passar bra som veckans vegetariska som jag försöker göra en gång i veckan :)
Sen har jag även fått en grej för kanel och saffran också jag vill äta det i ALLT! Muuuuums..
 
Är det någon som testat hirsgröt?
Jag provade det första gången igår, mycket gott måste jag säga. Smakar som en blandning mellan mannagrynsgröt och havregrynsgröt, men är superduper nyttigt och glutenfritt :) och jag faller ju alltid för superfoods!
 
I helgen har jag bara gjort saker jag gillat, myst med min fina man och donat i köket hihi! Jag har bakat kardemummabullar som blev helt ljuvliga, man vet att dom är goda när ens man säger "får jag ta med en bulle till jobbet imorgon" hehe. Sen har jag lagat entrecote med jätte god champinjonsås. Jag har lagat italienska köttbullar i tomatsås, såååå gott, och jag har gjort frozen yoghurt med blåbär :) och nu soppan förstås! Jag är flitig jag :)
Sen så gjorde jag något oväntat, jag öppnade en flaska vitt vin igår - vi köpte det för typ 3 euro på Malta (vi gillar söta viner och fick det rekommenderat) och guuuuuud vilket gott vin!
Jag dricker ju aldrig, främst för att jag tycker att alkoholsmak är äckligt och tycker att det smakar igenom allt haha men också för att jag inte gillar hur man blir när man är full, men det här vinet var verkligen "men wow vad gott detta var!". Så jag tog mig tre glas, ja alltså när jag häller vin i vinglas så häller jag upp kanske 4 cm vin hehe så det var ju inte så mycket!
Sen resten använde jag till tomatsåsen för köttbullarna, älskling drack lite och lite är i min soppa nu!
 
Dags att mixa soppan och smaka av!
 
Förresten, jag är så himla glad och stolt över mig själv! Min lärare skrev att min inlämning var så pass bra att han skulle kunna använda den som facit - jeeeeeej!

Hamburgerbröd

Jahapp, jag sökte upp ett recept på hamburgerbröd och bakade. Jag tänkte "gud vad mycket mjöl" men följde instruktionerna, okej jag tog bort lite mjöl. Degen blev VÄLDIGT kompakt.. glutenfri deg ska typ vara rinnig.. nu har den inte jäst något alls på en kvart :(
Vi får väl se hur den är sen .. blir så arg annars!
 
Ska även göra vegetariska hamburgare, så jag har kokt mungbönor, gröna linser och svarta bönor! Sluuuurp

Sjukhus

Kom hem från sjukhuset vid halv sex, äntligen :)
Usch och fy, detta vill jag aldrig i livet göra om.. så mycket smärta!
 
Hann äta middag och sen fick jag sätta mig och göra klart min kemiinlämning som skulle in idag, jag har ju liksom förlorat 36 timmar pga att jag hamnade på sjukhus :(
 
Värst var nog när dom råkade sticka droppnålen genom venen så att den träffade en nerv! Det slutade med att jag inte kunde röra handen och till sist så grät jag av smärta!
Fast det var ju inte precis någon dans på rosor att inte få äta eller dricka på 26 timmar heller!
 
Nu har jag iallafall skickat in kemin, måste skicka in spanskan imorgon med.. buhuuuu
 
 
Nej, dags att lägga sig på soffan - snart är det efterlyst!

Ojojoj

Oj oj oj vad det uppdateras idag hehe!
 
Guuuuuud vilken smaskig middag!
Idag känner jag mig sjuk, förkyld och influensa symptom. Så jag sov en och en halvtimme innan jag lagade middag, det gjorde nog mig gott!
Nu sover älskling, han kände sig också dålig.. så jag tänkte strax gå in och väcka honom!
 
Jag brukar alltid spara på buljong, alltså tex om jag kokat en hel kyckling eller liknande - perfekt att förvara i istärningspåsar i frysen!
Så nu fick jag en liter mumsig köttbuljong över, men jag har bara en istärningspåse :( så medans min man sover så gör jag soppa :)
Jag går i skolan till kvart i sex två dagar i veckan, och det blir lite sent med maten då. Så jag gjorde en tomatsoppa förra veckan och nu gör jag en annan soppa!
Jag tog morot, potatis, lök och vitlök (vi hade inte så mycket grönsaker hemma) och kokade med chili, cayenn, peppar och köttbuljongen jag gjorde. Ska bara rotsakerna bli mjuka sen mixa och hälla på kokosmjölk tänkte jag!
 
Nej, dags att kolla soppan och vispa lingongrädde till saffranskladdkakan! Kan lägga upp receptet imorgon :)

Yuuuuuum!

Steken står och kokar, morötter kokar, äpplemoset är på kylning på balkongen och saffranskladdkaka med vit choklad är i ugnen :) dock så blev dom väldigt mörka direkt på toppen så jag fick precis ta ut dom och lägga lock på varje form för att inte bränna dom!
 
Äpplemos, ca en halv liter:
5 skalade äpple
0.5 msk socker
1/2 dl vatten
lite kanel
 
klyfta äpplena och ta bort kärnhusen, lägg i en gryta och häll på vattnet. Låt koka under lock ca 20 minuter tills äpplena är mosiga. Ta av plattan och häll på socker och kanel, rör om så det mosas. Häll på en glasburk och kyl!
Kan även förvaras i frysen och tas fram när den behövs :)
 
Nej, dags att skala potatis :)

Depend gellack

Igår fick jag ett Depend gellack startkit!
Jag tycker det är märkligt för jag var inne på kicks hemsida och kicks ska ha erbjudande på just det, men trots att jag gick till två butiker så va det ingen som hade det inne. Det var precis som att dom inte ens visste vad det var..
Så jag gick till Åhlens och fick det sista som dom hade :) jag valde en lila/rosa färg, men tänker absolut köpa fler!
 
Jag hade googlat på det innan och de flesta som hade gjort de var nöjda men jag tyckte inte att det såg så jätte fint ut på dom, det såg slarvigt ut. Så här kommer mina knep för att få det helt perfekt, mitt blev SKIT bra!
Till att börja med så petade jag ner alla nagelband och tog bort alla rester av nagellack väldigt nogrannt med nagellacksremover.
Sen målade jag på basen och härdade, men jag härdade den i 60 sekunder istället för 30.
När jag sen skulle måla färgen så torkade jag av penseln mot kanten innan för att få bort lite av lacket, annars blir det jätte tjockt. Tänk på att gelelack torkar inte på nageln så som vanligt lack för, så man behöver inte skynda sig!
Det stod att man skulle måla väldigt tunt, men jag målade lite mer så att det täckte ordentligt och avslutade med att måla framkanten på nageln (annars kan det börja lossna där).
Jag härdade hela tiden i 60 sekunder istället för 30, så att det inte skulle riskera att bli kletigt.
Det är jätte viktigt att man har en tops doppad i nagellackremover nära till hands hela tiden, för man måste ta bort det man målar utanför innan man stoppar in fingrarna i lampan!
Jag gjorde samma sak på tårna, fast med topplacket så härdade jag 90 sekunder. Tänk också på att ta ordentligt med efterbehandling på en bomullspad och torka nogrannt av topplacket så det inte är någon klibbig yta alls kvar - och känn inte på nageln förrän efterbehandlingen har torkat helt!
Det är mina knep och det blev verkligen superfint, och var jätte enkelt att applicera.
Man kan även använda sina vanliga lack som färglack, och bas för den delen om man vill det. MEN när du målat ditt vanliga lack på så får du absolut inte torka det i lampan för då smälter det! Låt det torka helt innan du applicerar topplacket (gelé) och sen härdar du det som vanligt i lampan!
 
Jag har själv inte testat med vanligt lack eftersom det var min första gång, men jag kommer att göra det förr eller senare :)
Nu återstår bara att se hur länge det håller - jag hoppas verkligen att det håller bra! Håller det en vecka är jag väldigt glad, allt över en vecka är ett mirakel hehe.
 
 
Annars så händer det väl inte särskilt mycket här. Tänkte laga stek idag med kokt potatis, hemgjord pressgurka, sås, och ugnsbakade morötter och ugnsbakade äpplen tänkte jag! Muuuuuums!
Nej nu ska jag borsta ut mitt nytvättade hår och köra iväg till Lidl och handla lite grönsaker!

Bilderna


Shopping!

Igår ringde jag till Kicks fem gånger för att fråga om dom hade gelelacket, men ingen svarade.
När jag kom dit var där noll kunder och dom hade såklart inte fått in det! Ahhhh vad irriterande..
 
Så jag gick in på Lindex medan älskling skulle köpa ett nytt xbox spel - Jäääävlar vilka fynd!
Det var rea och allt på rean vat tag två betala för en ;)
Det var perfekt eftersom inga ungdomar handlar på den här Lindex, och allt på rean fanns i storlek S och M, annars brukar det ju mest finnas L och XL kvar :(
Så jag skyndade mig, för jag trodde att älskling skulle bli sur annars, och tog en söt topp och en jättefin ulltröja med handsydda pärlor på - 200 kronor blev det för båda!
Så jag bestämde mig för att cykla dit idag eftersom där fanns så mycket fint, men vaknade till massa snö och snöstorm!
Men inget stoppar den här tjejen :) jag tog bussen istället haha! Kostade mig två kuponger (25 kronor), sen så när jag skulle hem så hade såklart biljetten precis gått ut så jag frågade snällt busschauffören "Har den här gått ut än?" och såg vääääldigt snäll ut, så sa hon att jag kunde kliva på hehe.
Och sen kom jag hem med 6 nya plagg, plus dom två jag köpte igår förstås! Jag har fått en grej för mönstrade byxor, det är så himla snyggt!!! Så jag köpte ett par jätte snygga i lila (favoritfärgen) med någon sorts mönstrade prickar.. kan lägga upp bilder på allt via mobilen efter detta inlägget :)
Man kan inte klaga när det kostar 750:- för 8 snygga, nya plagg!
 
Tänkte skriva lite på min inlämningsuppgift i kemi efter jag skrivit klart detta, lika bra att börja en vecka innan!
Sen är jag sugen på hämtmat idag.. indiskt hade suttit fint :) speciellt det där goda lammet med spenat åååååh vad gott!!!!
Det är så perfekt för när vi köper hämtmat så handlar vi alltid för rikskuponger hihi, sparar man sina slantar ju.
 
Nej nu ska jag plugga, avslutar med mitt absoluta favoritcitat:
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results"
Så sant som det var sagt!

Torsdag

Hej :)
Idag har jag pluggat en del, men sen vid ett-tiden så bara fick jag ett sånt osug. Alltså jag bara läste samma sak om och om igen..
Så jag har inte gjort något speciellt sen dess.. mer än att surfa runt lite!
 
Jag har velat testa shellac jätte länge. Det är en slags "förstärkning" på nageln som ser ut som vanligt nagellack, glansigt och fint, och håller i 3 veckor - det finns i alla fina färger MEN det kostar 500:- var tredje vecka! Inte värt det..
Så kollade jag runt lite, för man kan nämligen köpa ett sånt här kit själv.. men det är ganska dyrt, typ 1500:- plus vartenda nagellacksfärg...
Så då tänkte jag att jag väntar lite.. men sen nu så såg jag att det finns ett annat märke som säljer samma kit fast för 400:- och då kostar nagellacken 69:-/styck!
Så jag har googlat runt och det ska tydligen va superbra! Det går snabbt, tar ca 20 minuter för hela processen på båda händerna.
Gelélacket, som det kallas, håller 2-3 veckor på händerna och ett par veckor till på tårna :D detta måste köpas på dirr!
Jag målar alltid mina naglar, men petar ibland på det så det blir märken eller skavs bort, och nu slipper jag måla dom vartannan dag!!!
Så jag måste åka till kicks och köpa den idag :) är sååååå sugen på att testa.
 
Nu tänkte jag göra middag, vi ska äta helstekt kyckling med potatis och grönsaker i ugnen - så himla gott!

Hej :)

Så då uppdaterar jag igen som jag lovat :) bara igår jag inte hann!
Gårdagen börjades med att jag fick sålt fler skolböcker så nu har jag tjänat 1600, köpt böcker för 1380 så då har jag alltså tjänat 220:- plus att jag har mina böcker gratis hehehe.
 
Började mitt pluggschema igår, har gjort ett schema så jag sitter från klockan 9 på morgonen till kvart i fyra på eftermiddagen, förutom måndagar och onsdagar då jag går i skolan till kvart i sex och på torsdagar då jag tänker plugga mellan 19-20 också.
Så jag satt igår, och när jag kom till lektionen (okej jag hade suttit lite på jullovet med) så hade jag redan sammanfattat hela kapitlet vi ska ha i en och en halv vecka samt gjort alla utom fyra uppgifter.
Likaså i fysiken, jag sammanfattade hela kapitlet igår som vi ska ha hela denna veckan. Det är otroligt skönt att ligga lite före dom andra för då har jag mer tid att plugga inför prov, och dessutom så får jag dubbla genomgångar!
Igår började jag även med spanskan, jag hade ingen bok så jag gjorde lite uppgifter från internet. Siffror, meningar, verb och lite olika böjningar.
Sen så köpte min underbara man boken åt mig och plockade upp mig utanför skolan efter min lektion :)
 
Idag va jag sååååå trött när klockan ringde så jag låg kvar och surfade lite på mobilen.. kollade tv på morgonen och badade. Vilket gjorde så jag inte kom igång med skolan förrän 10:15, så nu får jag sitta lite extra på eftermiddagen. Måste ändå hålla mina tider..
 
Det är väldigt intressant i kemin iallafall, och läraren verkar vara toppen, fast jag har iofs bara haft en lektion men man får ju lita på det han säger!
Satte mig med en klurig uppgift idag (lite biokemi) som handlade om hemoglobin och stärkelsemolekyler.. jag kollade inte i facit eller något, för man måste ju utmana sig själv. Sen när jag kollade facit så förstod jag inte riktigt om mitt tänk var rätt, så jag fick maila min lärare. Då fick jag svar att detta ska vi gå igenom om typ två veckor hahaha.. aja bättre att va tidigt ute! Fast sen gav han mig lite ledtrådar och förklarade saker för mig också i mailet, så jag förstod hur jag bör tänka :)
Kanske inte så intressant för dom som inte tycker sånt är kul, men jag ÄLSKAR kluringar! Och jag älskar allt med celler etc. också hehe.
Så bara för det så började jag på nästa kapitel som vi ska gå genom om typ två veckor haha..
 
Tänkte alldeles strax sätta mig och räkna lite fysikuppgifter, sen läsa lite spanska med :) älskar att lära mig massa nytt! Då mår jag som bäst :) min hjärna behöver stimulans, annars blir jag så sjukt uttråkad!
 
Ahhh vet ni vad som hände imorse?
Jo, vi har bestämt (eller ja, jag) att jag ska gå upp vid sju varje morgon så vi kan äta frukost tillsammans, och så att jag kommer upp i tid.
Så kom älskling in och väckte mig typ tio i sju "Jenny, jag tänkte bara ta en kaffe nu sen måste jag köra. Det har snöat massor och det snöare fortfarande, det kommer vara köer!", "Vill du att jag ska ställa om din klocka så du kan sova lite till?" och såklart när jag nyss vaknat, eller rättare sagt så fort jag har en chans, så somnar jag om! Så jag säger "Ja ställ min klocka på tio över åtta", vilket jag inte alls skulle sagt om min hjärna var vaken. För jag skulle hinna tömma och fylla diskmaskinen, äta (läs koka ägg), torka av köket, bada och ta ut hunden på en runda - på 50 minuter isåfall!!!!
Så när jag väl släpade mig upp vid tjugo över åtta så vräkte snön såklart ner ute :( jag som va så himla glad för att isen smält så att man äntligen kunde gå på trottoaren.
Jag har INGEN disciplin när jag sover!
 
Just nu är jag lite småavundsjuk på mamma och micke som är på Hawaii och mormor och morfar som snart åker till kanarieöarna :(
Fast å andra sidan så får jag ju plugga och det är kul :)
 
Nej, jag får väl sätta igång med mitt pluggande, ska nämligen möta en man i centrum halv sex och sälja en bok! Och jag har inte ens sminkat mig och sitter i mjukisar... inte för att jag tänkte sminka mig men ändå haha..
Ska även hinna göra lite lax till ikväll, och se om jag hinner koka en tomatsoppa som vi kan äta imorgon, jag slutar ju sent :(

hehehehe

Jaha här va det inte uppdaterat hehe :)
Underbart att få träffa alla under julhelgen, sen firades nyår med Magge och Celle :) så mysigt att ha dom här!
Men det är ganska skönt att ha fått några dagar nu för sig själv så att man hinner förbereda för en fullspäckad vår!
Jag ska läsa 50 poäng extra nu fram till den 12 mars, jag tror det kommer bli bra!
Så imorgon börjar jag med Kemi b, andra delen av fysiken och spanska hihi. Jag ser mest fram emot kemin och spanskan då kemin är organisk kemi och biokemi!
 
Igår bakade jag två stora fina bröd och tre sorters knäcke! Ett med kanel, ett med fänkål anis och kummin och ett med rosmarin.
La ut lite böcker till försäljning igår, eller rättare sagt 14 stycken, så nu har jag redan fått sålt fem av dom.. det går undan.
 
Jag färgade ju mitt hår innan jul precis, men varje gång jag tvättat det så har det bara blivit ljusare och ljusare. Så idag efter tvätten var det guldigt, brunaktigt i botten och sen ljusbrunt med gröna skiftningar i topparna - snyggt!
Så jag åkte till coop och köpte färg som jag satte i, och det blev faktiskt skit snyggt! Men jag ska erkänna att jag var rädd hahah..
 
Sen har jag även hunnit inhandla en snygg vinterjacka på mellandagsrean, perfekt när man kan spara lite slantar!
Planerat mina studier och gjort ett pluggschema, jag läser ju två kurser på distans så jag måste ha fasta tider jag pluggar för att det ska funka för mig.
Repeterat kemi a, gått igenom första kapitlet i kemi b, köpt mina böcker jag ska ha så jag blivit halvt ruinerad osv. Men jag måste köpa spanska boken imorgon efter skolan också, lite tråkigt att sluta kvart i sex men då hinner man med ganska mycket på förmiddagen innan.
 
Blev så himla glad för alla fina julklappar jag fick, tusen tack!!!
 
 
Jag fick förresten VG+ i fysik och Godkändt i matte som är min svåraste kurs så jag blev faktiskt glad att jag klarade av så pass svår matte när det är det jag har allra svårast för!
Fysiken blev jag besviken över.. men å andra sidan så hade läraren som ursäkt "nej du får noll poäng för du skrev för mycket" för att inte ge mig A på proven.. så jag tänker faktiskt kontakta skolverket och be dom granska mina provresultat, för det är inte okej att göra så. Men det är en annan historia som vi oroar oss för senare haha :)
 
Jag har en känsla av att våren kommer gå i rasslande fart, och vips så är det sommar.
Jag är faktiskt mer taggad än någonsin att sätta igång med skolan igen, ibland behöver man någon veckas paus och mysa med nära och kära för att plugglusten ska komma tillbaka igen :) jag gillar ju att plugga!
Och med mitt schema jag har så ska jag slippa stressa som jag alltid gör ahaha.. men den här hjärnan är ändå alltid stressad, för jag anser alltid att man ändå kan lära sig ytterligare lite till :)
 
 
Vi håller även på att planera att bygga om lite i lägenheten, oroa er inte nu för det är inget stort bygge hehe. Vi ska bygga ut en vägg där vi kommer bygga in ett eldfack så det blir en öppen spis inne i väggen, sen ska vi även bygga in platsbyggda hyllor! Det kommer bli så himla fint när det är klart!
Sen har jag även fått en ide om att vi ska bygga infällda spotlights i hall, vardagsrum och kök.. så det blir säkert det med hehe :)
 
Nej, nu har jag precis skickat in två uppgifter till skolan som ska vara inne på onsdag :) så nu tänker jag gå och svänga ihop en köttfärssås så min man blir glad (fast det är han ändå förstås!).
 
Jag lovar att bli bättre på att uppdatera :)