Gluten tips!

Alltså jag har läst och hört att alla som bakar glutenfritt har jätte mycket problem med att få degar att jäsa, men det problemet har jag inte.
Jag kom på för ett bra tag sen vad knepet är, så jag tänkte dela med mig av det ifall någon som googlar har samma problem så kanske ni hittar detta :)
 
Tips 1: Tillsätt ett ägg i smeten. Ägg gör inte någon stor smakskillnad i degar och smet så tillsätt ett ägg så binder det ihop degen så den kan jäsa.
 
Tips 2: Olja i bröddeg funkar bäst för jäsning, så ta inte smör!
 
Tips 3: Har du svårt att få din deg att jäsa? Gör om den och tillsätt antingen lite bakpulver eller bikarbonat.
 
Tips 4: Om du tar torrjäst så MÅSTE degspadet vara varmare än fingervarmt för annars börjar inte jästsporerna att leva. Så typ 40-45 grader är lagom.
 
Tips 5: Sätt på ugnen det första du gör, köket kommer då att bli varmare och degen jäser lättare. Jag sätter alltid skålen med degen på ena spisplattan, den plattan blir alltid lite varmare när ugnen är på.
 
Tips 6: Täck skålen med en TORR handduk, alltså inte en som du nyligen torkat dina blöta händer på. Jag tar alltid en ny handduk till detta för då vet jag att den är hundra procent torr!
 
Tips 7: Blanda gärna mjölsorter för bästa effekt. Jag brukar ta lite tapiokamjöl i (kanske 0.5-1 dl). Nu kanske du tänker "jaha och var ska jag få tag på det?" för det tänkte jag också för ett år sen. Men de flesta städer har en asiatisk matbutik, och där säljs alltid tapiokapärlor för kanske 10:-/kg. Så köper du en sådan påse (eller flera för det brukar jag göra), häller det i en skål och mixar det med stavmixer tills det är mjöl. OBS!! Det dammar jätte mycket! Men ha en handduk över när du mixar så har du löst det problemet :).
Detta går att göra med allt som inte är i mjölform. Linsmjöl = mixa linser, nötmjöl = mixa nötterna, mandelmjöl = mixa mandelspån osv.
 
 
Lycka till :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback