Boeuf bourguignon
Okej, jag tänkte ju göra en köttgryta idag, men sen så gick jag till hemköp och blev så sugen på att göra min Boeuf bourguignon! Muuuuuums :)
Så här kommer mitt recept:
Boeuf bourguignon, en stor gryta
ca 1 kg nötkött (jag brukar alltid ta fransyska eller högrev)
3 morötter
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
2 selleristjälkar (kan uteslutas)
valfri mängd champinjoner
1 liter vatten + två buljongtärningar (gärna mörk oxbuljong)
3.5 dl rött vin (eller mer eller mindre, beroende på smak)
ca 1 tsk timjan
1 lagerblad
lite smör
lite olja
salt
peppar
Skär allt i lagom stora bitar, jag gillar ganska rejäla bitar men det väljer man ju själv. Om du ska ha i selleri så skala gärna den innan, så smakar den inte så "starkt". Hacka vitlöken.
Hetta upp smör och olja i en stor kastrull, lägg i löken och fräs 5 minuter på mellanvärme. Lägg i resten av grönsakerna och fräs ytterligare 5 minuter. Lägg på kött, timjan, lagerblad och häll över vinet. Om du tar matlagningsvin så reducera inte, tar du vanligt så reducera en stund tills det inte doftar så mycket alkohol längre.
Häll på 1 liter vatten (ta mer om du vill ha väldigt mycket sås, mindre om du vill ha lite sås) och lägg i buljongtärningarna.
Låt koka 1-2 timmar, beroende på hur mört du vill ha köttet.
Red såsen och smaka av med salt och peppar, eventuellt lite citronsaft.
Servera med nykokt potatis och någon god grönsak :) Smaklig spis!
Jag tänker servera det med potatis, kokt brysselkål och nybakad focaccia!
Kommentarer
Trackback