Hjälp!

Okej, älskling kom på att jag skulle flytta min byrå för att få mer plats till mina skor vilket blev jätte bra.
Jag har tidigare haft hela skåpet under vasken, hela badrumskåpet minus en halv hylla och ett stort skåp som är ovanför tvättmaskinen till mina grejer. Men så kom jag på att om jag sätter mina smycken och mitt smink på min byrå så har jag ju mer plats!
Men nu tänker jag att det skulle varit bra med en spegel där så kan jag sminka mig etc. Där utan att vara i vägen och slippa lägga mina sminkväskor i hela lägenheten (ja det händer ofta att O frågar varför mitt smink är på vardagsrumsbordet.. Dagligen). Vad tror ni om en spegel där? Har ni några tips på hur jag ska göra?
Helst vill jag ju ha så mycket som möjligt där..


Jag ska

Jag vet att jag inte har uppdaterat min matblogg på ett tag, men det kommer :) måste bara hitta lite tid över!
 
De senaste dagarna har vi haft så underbart väder, har ni också det? Vi har haft klarblå himmel och strålande sol, igår hade vi 9.6 grader i skuggan!!!! Jag slängde på mig leggins, en tunn kofta och vårjacka sen smet jag iväg till nacka forum för lite shopping :). Idag har vi 5 grader i skuggan, mysigt det med! Det är skönt med sol, förhoppningsvis hinner en del av de tjocka snö och islagret smälta.
 
Imorse bakade jag Whoopies, tyvärr kommer inget recept för det var en färdig mix jag fick i julklapp :) Dom var ganska krångliga att göra, svåra att få perfekta men jag lyckades ganska bra. Tyvärr kan jag inte smaka för dom är inte glutenfria :( så jag har fått sanera hela köket efter baket haha!
 
Nu sitter jag och pluggar kemi, eller ja just nu har jag en paus. Jag var inte på lektionen igår för jag blir lite irriterad på hur min lärare lägger upp kursen! Han väljer ut det han tycker är intressant, vilket är SKIT svårt (tänk kemi på universitetsnivå - det är hans egna ord!), och sen går han igenom ca 40 sidor biokemi på en timme. Hallå? Alla som går i min klass ska söka läkare, farmakologi, biokemi eller någon annan mer medicinsk linje - kan han inte istället lära oss det vi faktiskt behöver kunna för att klara oss sen på universitetet?
Dessutom gillar jag biokemi och har läst en del av det redan när jag läste biologi B, så jag vill ju inte bara gå igenom detta snabbt!
Iallafall så sitter jag nu med kemin bakom hur DNA blir till protein, det kanske inte låter så skoj men det är ganska intressant och måste göras i vilket fall som helst.. enda problemet är väl att jag nogrannt går igenom varje sida utan att veta om han tar upp detta på provet.
Känns inte så kul att veta att i hans klass på fyrtio elever förra terminer så blev en godkänd på provet...
Jag försöker luska och fråga honom vad som vi inte bör plugga på inför provet men han svarar liksom inte riktigt! Man kan ju inte precis lära sig en bok med avancerad kemi på 300 sidor utantill..
Men jag vet att det kommer en fråga där man själv får välja frågan, så då har jag ändå en chans att samla poäng på den ifall det skulle gå dåligt på andra delen av provet!
Samtidigt är jag lite förbryllad över att han sagt att koncentrationsberäkningen är SUPER svår och jätte viktig, men jag tyckte det var jätte enkelt? Nästan för enkelt för att vara rätt.. men mitt svar var rätt.. skumt!
 
 
Igår var jag ju som sagt på Nacka forum och skulle shoppa lite nya kläder. På H&M provade jag ca 15 par byxor, INGA satt snyggt! Så himla skumt.. jag har alltid storlek 27 i jeans, och alla jag tog in i provrummet var 27:or. Ändå satt alla olika! Ett par satt superbra på benen men jag kunde dra ut dom ca 10 cm i magen så stora dom var, jag vet inte om någon gravid hade provat dom och töjt ut dom innan mig eller vad det var.. Sen var där några som jag med nöd och näppe lyckades knäppa. Det är så himla skumt..
Jag brukar alltid hitta massvis på H&M men den här gången blev det bara en stickad randig tröja, det var "veckans 99:- erbjudande" plus 10% klubbrabatt hehe, så man ska ju inte klaga!
Sen köpte jag värmespolar till håret, en t-shirt med tryck, behåar och trosor och en sån snygg jacka på Zara. Den hade kostat 1200:- men var på slutrea för 299:- hehe, snacka om fynd :)
 
 
Igår la jag lax på marinad, men sen blev det så sent så vi åt aldrig den. Så nu har den marinerat i ett dygn - kommer säkert smaka jätte gott!
Till det tänkte jag göra kokosris, citrussoja och några goda grönsaker. Kan lägga upp recepten sen :)
 
 
Jag får väl återgå till min kemibok!
Förresten just det ja, jag har fått jobb 13 maj till 20 juni :) perfekt! En tjejkompis som ska börja plugga frågade om jag ville ha hennes tjänst då, passar mig alldeles utmärkt!

Jäkla öga

Var precis och hämtade ett par endagarslinser, gratis igen :) men nu fick jag snäppet starkare på vänster ögat (det som hela tiden strular) så just nu lever det lite sitt eget liv innan det har vant sig haha!
Innan det var vi och köpte ett nytt stekjärn. Det retar mig för vi köpte ett jätte fint (enligt alla bla bla bla) för 799:- för max ett år sen, men det var så dåligt så jag blev skit förbannad och slängde det i soporna för typ en månad sen! ALLT bränner fast i det oavsett om man har med smör, utan smör, med olja, utan olja - inget funkar! Till sist gick det inte att diska mer!!!
Så nu köpte vi ett OBH nordica, det var på rea för 199:- och jag har svårt att tro att något kan vara sämre än det andra vi hade. Så håller detta i ett år är jag nöjd för det priset.. men jag hoppas ju att det håller längre!
Annars så köper jag ett i gjutjärn från Skeppshult.
 
Idag tänkte jag baka hemgjord pizza med köttfärs, vi har bara köttfärs och ett paket bacon i frysen nämligen haha. Så det blir till att tömma frysen innan vi storhandlar på måndag :) Min kära man sa att det är supergott med köttfärspizza så varför inte :)!
Kommer även göra en sallad på rädisor, rödlök och spetskål, recepten kommer såfort jag har knåpat ihop dom hihi!
 
 
Hoppas ni får en underbar dag!

En dag jag ogärna upplever igen

Alltså fy vilken dag - kaoitisk är bara förnamnet!
Jag började jobba klockan 7 imorse, och slutade halv fyra. Det har varit KATASTROF på jobb idag!!! Jessica tvingades att laga släp etc. som hon inte hade en aning om hur man gjorde. Trucken körde fast på isen hela tiden utomhus så jag och Jessica försökte putta loss den (tänk två tjejer på ca 60 kilo som ska knuffa en stor truck, samtidigt som fötterna bara glider omkring på isen). Det var en MILJARD kunder, varav säkert varannan skulle tvätta bilen!
Allt gick sönder eller slutade funka, min chef gick på möte i en timme och då kommer en leverans på 7 pallar!!! Jaha, då fick jag möblera om lagret för att mannen som levererade det skulle kunna köra in det. "Var vill du ha den här" frågade han hela tiden, så där stod jag och pekade och hade mig.
När jag väl kunde ta lunch klockan ett (åt frukost kvart i sex) så blev jag utkallad hela tiden i butiken, till sist struntade jag i min lunch för jag behövdes där ute.
Blääääääää
 
 
Idag är vår årsdag, och vet ni vad som slog mig? Att vi träffades för 10!!!!!!! år sen, alltså vart tar tiden vägen egentligen???? Helt sjukt!!!
 
 
Nu ska jag laga middag!

VARNING FÖR NATURKÖTT!!!!

Okej, för en månad sen köpte vi "Naturkött" Entrecote från Willys, när vi öppnade förpackningen så var köttet ruttet. Det luktade så illa att vi nästa kräkte, och då talar vi om Jenny som hade kunnat äta lunch ovanpå ett lik. Alltså stanken var FRUKTANSVÄRD.
Så nu när jag skulle öppna ryggbiffen så var det SAMMA SAK!!!! Jag ringde willys och då säger han att jag ska komma dit med kvittot och få pengarna tillbaka. Seriöst, är det någon som sparar kvittot på mat???
ÅÅååååh vad arg jag blir!
ALDRIG mer Naturkött.

Everything you touch, oh it dies

Sådär ja, nu är jag inte helt utslagen längre hehe. Jag orkade knappt skriva förra inlägget :)
Håller på att förbereda maten, idag blir det ugnsbakade rotsaker med heltstekt ryggbiff och någon god sås! Jag tänkte göra äppelsås men det passar nog bättre till fläskkött...
 
Blev helt ivrig för en stund sen då en känd artist började följa mig på instagram haha, jag är lite knäpp med sånt!
 
Vad jag tänkte berätta är att jag började med en liten utmaning för mig själv. Jag har bestämt mig för att få perfekt hud till juni månad.
Som ni vet så fick jag supermycket acne för ca 3 år sen, och jag mådde så himla dåligt! Vårdcentralen vägrade hjälpa mig, så jag gick till en privat hudspecialist som även jobbat som överläkare på ett stort sjukhus. Jag fick stark antibiotika och var tvungen att äta det i 1 år, sen var jag tvungen att samtidigt smörja med starka krämer som innehöll olika syror för att riktigt ta död på det. Det gjorde så himla ont, jag fick liksom stora knutor som satt djupt ner i hudet - jag som aldrig haft acne innan! Ni kan ju tänka er hur det kändes att få det när man var typ 22 år gammal...
Nästan varje dag tittade jag mig själv i spegeln och grät, jag HATADE att se mig själv. Jag undvek att gå ut, och om jag gjorde det så hade jag alltid håret nersläppt och typ gömde kinderna i håret.
Iallafall så blev det ju bättre av antibiotikan, men det var först när jag insåg att jag var glutenintolerant och slutade äta gluten som acnen också försvann.
Förr förra sommaren, precis i början när jag slutat äta gluten, så slarvade jag och tänkte "men jag kanske tåler det.." vilket resulterade i att jag direkt fick finnar och superont i magen!
Får jag i mig något med gluten så får jag direkt en djupt infekterad finne, därför är jag jätte noga med vad jag äter nu.
 
Iallafall så var det rent ut sagt skit jobbigt under den här tiden, jag fick inte ens använda smink av min läkare. Jag var helt bestämt att göra laser för att få bort alla ärren, men läkaren sa åt mig att jag förmodligen inte behövde det - men det va ju inte så lätt att förstå då.
När finnarna väl var borta var jag tvungen att smörja med andra krämer som torkade ut hela ansiktet och blekte bort ärren som var lila/röda fläckar på kinder och haka.
Jag är så glad att jag stod ut med alla dessa krämer som gjorde så jäkla ont i ansiktet och fjällade av all min hud så att jag var helt röd istället!
När det värsta hade gått bort så fick jag ändå några röda små finnar imellanåt, jag tvättade ansiktet med Lactasyd när jag tog bort sminket - det ska ju vara bra!
 
Sen slutade jag med Lactasyd och började använda riktiga produkter som faktiskt var anpassade till ansiktet, och då blev min hud HELT annorlunda! Jag har alltid haft lite irriterad hud, inget som man direkt la märke till men lite blemmor här och där.
Nu kan jag väl få någon finne ibland, speciellt när jag stressar mycket eller slarvar med att tvätta ansiktet. Men nu har jag inte fått en enda finne eller röd blemma sen jag började med min nya grej - ansiktsmask var tredje dag!
Min hud har ALDRIG varit så här fin!!!
 
 
Här är det jag använder:
  • Jag använder Clinique liquid facial soap, mild, som ansiktstvätt när jag tar bort sminket, jag tvättar alltid bort sminket två gånger ifall någon sminkrest inte skulle gå bort första gången. Detta gör jag varje kväll, har jag inte haft smink så tvättar jag ansiktet en gång bara.
  • Har jag haft väldigt mycket smink så använder jag Lancome bi facil på ögonen. Jag har testat Clinique "take the day off" men jag tåler inte den, så om någon vill ha den så säg till för jag använder inte den.
  • Efter det smörjer jag mig med Sensai by Kanebo softening lotion (moist), jag tar pytte lite på fingrarna och tar försiktigt i hela ansiktet och låter det torka. (Ibland struntar jag i denna)
  • Efter det tar jag Sensai by Kanebo emulsion (moist), detta är en ansiktskräm som man bara behöver pyttelite av!
  • Får jag en liten finne så försöker jag att absolut inte klämma, då använder jag istället Formula 10.0.6 "Over night success" som är små genomskinliga plåster som man klistrar på finnen och tar bort på morgonen. Funkar JÄTTE bra!
    Jag har även Clinique "anti-blemish solution", den funkar på mig men Celina funkar den inte på. Så det är nog olika med den, men man får pröva sig fram.
  • Vill jag vara extra fin så använder jag Sensai by Kanebo "Silky purifying" som är små, små kulor som man droppar lite vatten på så får man en jätte mild peeling.
  • Efter den milda peelingen tar jag alltid Sensai by Kanebo "Moisture polish essence". Det är en genomskinlig kräm som man arbetar in i huden så att man får perfekt skimmrande hud.
  • Jag försöker att peela huden ibland med, till det har jag två olika beroende på hur stark peeling jag vill ha. Den ena är Clinique "Gentle exfoliator" och är lite mildare, jag gillar den här jätte mycket - men vissa är jätte känsliga mot Cliniques produkter så man får testa sig fram.
    Den andra jag använder är Clarins "Gentle refiner" som är lite starkare. Jag har inte användt den här tillräckligt många gånger för att ge någon ordentlig bedömning, men den funkar bra för mig med men den är ganska stark så man ska nog inte ta den så ofta!
  • Jag har provat en del ansiktsmasker men har hittat den allra bästa! Det är Formula 10.0.6. Jag använder "Pores be pure" nu var tredje dag, och min hud är JÄTTE ren - den gör verkligen vad den lovar, men den bränner lite i ansiktet eftersom det är syra i den. Om man inte behöver rengöra så mycket så är "Deep down detox" också jätte bra från Formula 10.0.6. Jag har båda men jag kör stenhårt på den starkaste för att jag lätt får röda blemmor.
  • Som smink på huden i ansiktet använder jag Sensai by Kanebo "Cellular performance cream foundation", jag gillar den för den smälter in i ansiktet med ens hudfärg. Samtidigt så jobbar den på huden medans man har den i ansiktet, så huden blir finare och inte tvärtom som med många foundations. Den är ganska täckande vilket jag gillar, men det är individuellt.
    Jag använder även Clarins löspuder som är transparant (det finns bara en) och Makeup stores cover all mix runt ögonen för att inte vara så mörk.
    Sen använder jag Estée Lauder rouge och ibland lite av H&M's solpuder.
  • Sist men inte minst är jag JÄTTE noga med att alltid använda penslar och borstar till mitt smink, dessa tvättar jag imellanått. Och jag petar aldrig i ansiktet eller vilar tex hakan i handen för då får man lättare finnar.
Jag är också jätte noga med vad för smink jag använder, för jag vill ALDRIG få finnar igen! Just nu är jag på jakt efter ett bra bronzing puder, så om ni har några tips så säg gärna till :)
 
Iallafall så idag tänkte jag åka och köpa en BB cream, är det någon som testat det? Det är en kräm som är lätt färgad som jobbar på huden. Den bleker ärr, tar bort finnar, slätar ut rynkor och slätar ut gropar och ojämnheter på huden. Samtidigt så är den inte lite tjock och färgad som en foundation.
O gillar inte så mycket när jag har foundation, han tycker jag ser ut som ett A4 ark i ansiktet då haha. Så jag har bara tagit löspuder vissa dagar "mycket finare" har jag fått höra. Men samtidigt så känner jag mig inte bekväm för jag ser ju alla små blemmor, som ingen annan ser, bara för att jag är van vid att inspektera min hud sen jag hade finnar tyvärr.
Så jag tänkte köpa en BB cream och testa, det blir ju liksom ett mellanting!
Jag har hittat en från Clarins som heter skin perfecting cream, den ska tydligen vara super. Jag fick 20% kuponger igår i brevlådan från Kicks så då blir det bara 245 kronor - inte alls farligt tycker jag!
 
Som ni kanske märker så har jag mina favoritmärken haha, det blir ju lätt så. Mest av allt så gillar jag nog Sensai by Kanebo för det var dom som räddade min hud! Men det är synd att dom är så himla dyra... mina två krämer jag använder varje dag kostar 720:-/styck. Men samtidigt så har man bara en hud.. och jag vågar inte byta!
Men jag gillar även Clinique och Clarins, samt ansiktmaskerna från Formula 10.0.6. Så jag tror säkerligen att ansiktskrämerna och rengöringen från Formula 10.0.6 är riktigt bra, men som sagt så vågar jag inte byta haha!
 
Jag får väl återkomma med hur krämen är :) för nu måste jag laga middag!

Jag dör

Puh känns som att jag ska dö. Jag cyklade till gymmet den jobbiga vägen (branta backar) och sen sprang jag en runda på löpbandet, och när det kändes som att jag skulle dö så ökade jag farten hela tiden tills jag höll på att kvävas haha.
Sen cyklade jag hem och körde ett yogapass, är helt slut nu.


Konstiga ögon

Jaha då satte jag in mina linser för en stund sen för att testa om mina ögon fortfarande va infekterade, och det gjorde inte alls ont! Däremot så ser jag otroligt dåligt på ena ögat, eller ja otroligt är väl att överdriva men dåligt iallafall. Men det är bara för att jag fick vanliga linser och inte toriska, så nu ser jag lite suddigt på ena ögat och är väldigt ljuskänslig på båda. Jag vet inte ens om jag klarar av att se så här dåligt hela dagen...
 
Iallafall så vill jag väldigt gärna laseroperera mina ögon, och optikern frågade faktiskt mig om jag hade funderat på det redan för ett år sen. Så jag kollade nu vad det kostar, minst 30 000:-.. så det va ju inte så billigt precis!
Samtidigt så tänker jag, så fort jag har haft stabil syn i två år, spara ihop till det för då slipper jag linser och glasögon resten av livet - så det är ju värt det!
Jag får nog diskutera detta med min man ikväll :)
 
Jag funderar även på att börja använda dagslinser istället för månadslinser, jag måste ändå ha det nu dom första veckorna nu när jag har haft en infektion.. men sen kollade jag igår och det kostar mig minst 500 kronor i månaden, medans dygnetruntlinserna kostar mig 160:-.. det är liksom mer än tre gånger så mycket, så det tycker jag är en onödig kostnad. Men jag får ju ha det i en månad, och sen byta till mina "vanliga" linser.
 
 
Idag vaknade jag av ett mail där en i styrelsen skrev att dom hade glömt betala ut mitt arvode förra året hehehe.. så då får jag för 2012 och för 2013, jag visste inte ens att jag skulle få något arvode :D snacka om bra start på dagen!

Glad

Jag steg upp 04:50 imorse, började jobba kvart över sex, inte så kul haha. Men dagen gick supersnabbt och man fick ta med sig massa dricka hem idag med kort datum. Så det blev lite orangina, loka, pepsi och MER - gratis är godast!
 
Sen tog jag bussen till optikern, va en halvtimme för tidig men hon hade ändå en lucka. Hon är typ världens snällaste, sist slapp jag betala (550 kronor jag sparade), och idag när jag var färdig så skulle jag betala men då sa hon "äsch hehe, det ingår ;)" hur ofta händer det egentligen??? Så nu kommer jag beställa linser därifrån, för det är SJUKT bra service!!! Fick även två par linser gratis med mig hem, och dom ger verkligen en bästa möjliga service!
 
Tyvärr så är det fortfarande rött i mina ögon, nu är det i båda, och risken finns att det är en viss bakterie så att jag måste bli remissad till ögonspecialist :( buhuuuu. Det såg nämligen ut som den bakteriern.. Men jag ska testa att sätta in linserna idag eller imorgon, så får jag se om det känns bra. Känns det inte bra så måste jag till läkaren, tråkigt men bättre det så att bakterierna går bort.
 
Sen smet jag in på life och frågade om Manuka honungen som jag skrev om igår, så det blev den minsta burken. Det kostar 250 kronor för en liten burk, så nu hoppas jag den funkar.
Jag ska ta en tesked per dag, så jag tog en för en stund sen. Jag kommer nog ha den i te hädanefter, det är alldeles för sött för mig för att äta direkt. Jag äter nästan aldrig socker, så det brände liksom till lite så sött det var haha.
 
Måste komma på någon mat att laga med, älskling är hemma om en timme så jag får svänga ihop något nu för jag glömde ta upp mat imorse!

Pust, stånk och stön

Usch vilken helg, jag satt med fysiken fram tills klockan 2 minuter i tolv igår kväll.
Skulle egentligen vara i skolan till 17:45 idag, men blev hämtad 16:50 istället, kändes totalt onödigt att gå dit.
 
Jag känner mig ALLTID förkyld och ont i halsen, men jag är liksom inte sjuk. Så nu tänker jag testa Manuka honung, är det någon som testat det? Man ska äta typ en tsk om dagen så ska det försvinna, så jag avlägger en rapport när jag provat :) måste bara beställa hem det först!
 
 
Jag fick så himla fina liljor på alla hjärtans dag, mina favortiblommor! Men nu skulle jag flytta dom från fönstret till den öppna spisen, för jag är allergisk och då är det jobbigt att ha dom precis vid köksbordet där jag alltid sitter och pluggar.
Just nu har jag lite svårt att andas för att jag var nära dom alldeles för länge. Det kliar på fingrarna, nästan rinner och halsen är helt igentäppt :(

Tänkaren

Ofta tänker jag på väldigt udda grejer, grejer som de flesta kanske inte ägnar mycket tanke.
 
3 meteoriter har slagit ner i Ryssland, konstig detta diskuterade vi tidigt imorse innan vi ens visste om det!
Om meteoriter är delar från asteroider, eller från andra planeter - hur kom dom då hit?
Jag menar när dom når vår atmosfär så bromsas dom upp pga av friktion etc. men i rymden gäller inte gravitationslagen, alltså måste dom alltid ha haft samma hastighet ute i rymden. Jag menar någonting måste ha "skjutsat" igång dom med en viss acceleration och då har dom fortsatt med den hastigheten tills den når vår atmosfär och bromsas upp.
Men som i det här fallet, när dom nådde vår atmosfär så rörde dom sig med en hastighet av 39km/s, fatta hur snabbt det är! Tänk då hur snabbt dom rörde sig innan ute i rymden, så vad är det som har knuffat igång dom med en sån otrolig hastighet?
Och framför allt, om vissa meteoriter härstammar från universums skapelse, då måste dom ha börjat på det stället och sen har det tagit 49 miljoner år (tror jag det är) för att nå jorden. Tänk då hur stort universum måste vara!?
 
Ja, det är ganska spännande tycker jag! Men jag retar mig alltid på att jag inte kan få reda på allt, men vem vet kanske kommer jag få uppleva någon banbrytande forskning under min livstid :)

Feb. 15, 2013


Något sött

Okej, så jag skulle ju göra hollandaisesås här om dagen, men det blev ju ganska misslyckat. Jag använde 3 äggulor till den, så jag sparade vitorna i kylen - jag hade egentligen inte någon riktig plan på vad jag skulle göra med dom.
Men sen kom jag på att jag aldrig har gjort maränger, så sagt och gjort - maränger fick det bli! Detta är mitt recept:
 
Chokladmaränger, 1 stor plåt
3 äggvitor
2 dl socker
1-2 krm citronsaft eller vinäger (går bra med 1 krm ättika med)
ca 80 gram mörk choklad (jag tog marabou mörk, ville inte ha alltför mörk och den blir bäst i kakor etc.)
 
Separera äggvitorna från gulan, det är jätte viktigt att ingenting av gulan följer med! Lägg vitorna i en skål som är helt ren, finns det fettrester kvar i skålen som det kan bli i plastskålar ibland så kommer marängerna misslyckas. Låt dom stå i rumstemperatur ca 1 timme så att dom inte är iskalla.
Sätt ugnen på 130 grader.
Visa äggvitan med elvisp på lågt varvtal i någon minut, kanske 1-2 minuter. Tillsätt citronsaft och vispa ungefär lika länge igen.
Tillsätt socker medans du har vispen på, lite i taget, och öka elvispens styrka till det starkaste. Vispa tills det har blivit ett fast vitt skum, ungefär så fast som man vispar grädde - man ska alltså kunna vända skålen uppochned utan att skummet rör sig! Sluta vispa så fort skummet är fast, fortsätter du vispa så kommer skummet mjukna och inte gå att få hårt igen.
Smält chokladen, jag smälte min på låg effekt i mikron och tog ut den när bara en liten del av det var smält, sen rörde jag tills alla bitar hade smält helt. Fyll i kallt vatten i en stor skål/kastrull eller i diskhon (jag föredrar diskhon för den är större), placera den varma skålen med smält choklad i vattnet och rör med en sked så att chokladen kyls av - det får absolut inte komma vatten i skålen, så se till att inte ha för mycket vatten i diskhon!
När chokladen inte är så varm längre så vänder du ner den i äggskummet, men rör inte om för mycket för då blir skummet mjukt.
Ta en spritspåse, eller plastpåse där du klipper av en liten bit plast i ena hörnen, och sätt i ett spritsmunstycke. Vik ned kanterna och lägg i ca 1 dl marängskum, snurra ihop påsen lite ovanför så att ingen smet kan läcka ut. Tryck försiktig ut fina maränger på en bakplåtspappersklädd plåt. Har du inget spritsmunstycke så går det lika bra med en sked - man kan forma dom precis hur man vill!
Baka i mitten av ugnen i ca 1 timme, efter en timme så sänker du temperaturen till 100 grader och låter dom stå en timme till (vill du ha dom sega i mitten så tar du ut dom efter en timme).
Man kan göra precis hur stora eller små man vill, men då kan det krävas kortare eller längre tid i ugnen. Ett tecken på att dom är klara är att dom enkelt går att lyfta upp från bakplåtspappret.
 
Just det ja haha! Jag visste inte att maränger jäste i ugnen, så jag råkade spritsa ut mina lite för nära varandra vilket resulterade i att dom växte ihop så att jag fick dela dom när dom var klara. Så tänk på att ha lite mellanrum mellan varje maräng :)
 
Tips!
Om man är osäker på att dela äggen och är rädd för att få med lite av gulan så finns det äggvita att köpa. Det brukar finnas vid mjölkavdelningen i en liten dunk. Det står på förpackningen hur mycket som motsvarar en äggvita - perfekt om man är lite lat också :) Jag vet att jag har sett det på både willys och lidl, så det borde finnas på de flesta matbutiker!
 
 
Nästa gång tänker jag testa lakritsmaränger, jag kom på det efter jag gjort chokladmaränger. Jag vet att dom säljer lakritspulver på Coop forum, tänk er med lakritspulver i och lakritssås som är lite sådär virvlande i marängen - muuuums! Eller varför inte hallonmaränger!!!
 
 
Lycka till :)
 

Sjukling

Usch ja, jag har försökt låtsas vara frisk i två veckor nu, men den här veckan har varit värst.
Har ont i halsen, är förkyld vilket har spridit sig som en infektion i höger öga, jag hostar, har jätte ont mellan brösten när jag andas djupare eller hostar, jag får jätte ont från halsen och upp i ena örat och jag är iskall om händer och fötter. Men vad ska man göra? Bara bita ihop :)
Så idag stannade jag hemma från skolan, för jag mår inte tillräckligt bra. Dessutom ska jag jobba imorgon så jag måste vara frisk.
 
Idag lagar jag currykyckling - gott med en gryta när man är sjuk!
När jag lagar currykyckling, en gång i veckan ungefär, så kokar jag alltid extra buljong som jag sparar.
Man tar lite av det man har hemma och använder! Idag blev det 2 stora morötter, en bit kålrot (ta det du ändå ska skära av och slänga, det funkar finfint), några blast purjolök som ändå såg tråkiga ut, en gul lök, fem klyftor vitlök som jag delade på mitten och krossade lätt med en kniv, 3 lagerblad, ett gäng nejlikor, 1 stjärnanis, ett gäng kryddpepparkorn, lika många svartpepparkorn, kumminfrön, anisfrön, svarta senapsfrön och en kyckling :)
Ta det du har hemma, när kycklingen är klar så tar du upp den och rensar sen slänger du i renset i buljongen och låter det koka utan lock i typ 1-2 timmar. Sila av och frys in :) perfekt när man vill göra en god gryta! Hemlagad buljong är alltid godast!
 
Jag försöker alltid att inte slänga någon mat. Jag läste faktiskt häromdagen att vi i Europa slänger lika mycket ätbar mat varje år som hela Afrika konsumerar - är inte det sjukt?
Så efter det blev jag ännu mer nogrann!
Märker man att grönsakerna börjar bli dåliga så kan man ju alltid laga till dom och om man inte ska äta det direkt kan man ju bara frysa in det!
Överblivet ris kan man göra wokat ris med. Tillsätt några hackade grönsaker du gillar, lite lök, vitlök och kryddor. Woka och knäck i ett ägg, blanda om och woka tills ägget inte är genomskinligt mer - jätte gott med soja!
Själv brukar jag använda överbliven potatis i en god och matig omelett, lite bacon och grönsaker går också bra, man kanske har en liten kant ons över - släng i den med!
Purjolöksblast som man ändå tänker slänga går bra att frysa in och använda när man ska göra en bouqette garni. Lägg några kvistar örter på burjolöksbladet, rulla in det och knyt om med tråd - vips så har man en perfekt smaksättare i grytor.
Juiceslattar är supergott i matlagning, blanda juice och vatten/mjölk/grädde med lite goda grönsaker och kyckling och baka i ugnen - smakar mumsigt med ris till.
Överblivet bröd kan man använda i pannbiffar eller köttbullar, eller varför inte torka det och göra ströbröd?
Chilifrukter som börjar bli dåliga kan man lägga på tork i köket, tar några veckor, sen har du torkade chilis som du antingen kan smula eller lägga hela i en lufttät burk - ta fram när du vill hetta upp någon maträtt.
Vitlök som börjar bli dålig kan man mixa med lite vatten och citron och lägga i små burkar i frysen, då  har du plötsligt en vitlökspasta som du enkelt kan blanda ner i grytor, bre över fisk och kyckling eller ha i en wok.
 
Ja, som ni förstår så slängs inget i det här köket :) jag är lite av en mästare på att laga soppa på en spik!

Per Morberg borde skämmas!

Alltså detta är andra gången jag provar ett av per mobergs recept och det smakar otroligt äckligt! Hade jag fått det på en restaurang så hade jag VÄGRAT betala!!!!
Så då har jag konstaterat att han helt enkelt inte kan laga mat - han borde skämmas!
 
Jag har varit skeptisk till hans recept sen första gången jag testade det, men jag gav det en chans idag. Jag skulle göra hollandaisesås och i hans recept skulle manha 2 msk äppelcidervinäger och saften från en halv citron. Ganska mycket syra tänkte jag, men okej jag förljer väl receptet. Det skulle jag ALDRIG gjort! Jag tog till och med bort 1 msk vinäger och tog vatten - alltså jag får inte bort smaken från min mun och det var 10 minuter sen jag smakade på "såsen"!!!
Det BRÄNDE i hela munnen och halsen av syran från vinägern och citronen, alltså så att det gjorde ont att svälja. För att inte nämna den vidriga smaken av s.k "hollandaisesås". FYFAN!!!
Och inte kan jag göra en ny heller för jag använda 250 gram smör till denna såsen, 250 g smör som jag köpte med mig hem för att laga just hollandaise.... ahhhh vad arg jag blir!!! Sånt här tar helt bort min lust till att äta middag..
 
 

Måndag morgon

God morgon :)
 
Fick ett samtal för en stund sen - min chef ringde och sa att han var sjuk, så han undrade ifall jag kunde jobba för honom idag. Men det kan jag ju inte för jag har skola :( men jag tog hans pass imorgon istället!
Sen gick det väl en halvtimme så fick jag ett sms "kan du ikväll också?" haha, ja jag kan ju men jag går i skolan idag ju...
Så jag ska dit ändå, men bara det att jag kommer vid sju-tiden istället och stannar till stängning. Det är liksom ändå extra pengar, även om det inte är så mycket!
Och det är sjukt snällt att han ringde mig först.. :)
 
Annars så ska jag bara plugga järnet idag och gå i skolan. Så det blir en lååååång dag, fast det klarar jag! Så tre jobbpass denna veckan - perfekt!
På torsdag ska jag ju dit i mina vanliga kläder och bygga hyllor etc i butiken - kul!
 
 
Jag var hos optikern med mitt öga i lördags, jag har ju haft ont i det i ett tag.. men dum som jag varit så har jag ändå användt linser.
Det visade sig att jag hade en infektion i ögat, med största sannolikhet från min förkylning som jag dras med. Så det blir inga linser på minst 10 dagar, sen får vi se vad som hänt med mitt öga.
Tur för mig då att jag köpte nya glasögon i slutet av förra året hehe.
Jag köpte två par från lensway, och betalade kanske 1200:- för båda!!! Och då ska jag tillägga att dom ena var från Roberto Cavalli och bara bågen kostade minst 2000:- på synsam...
Jag har brytningsfel och var lite orolig att beställa så på internet.. men jag ringde min optiker och bad om recept, så skickade dom hem det och det var superenkelt att fylla i på lensways hemsida!
Det ända är väl att man kanske måste få justerat skalmarna ifall dom sitter för hårt eller för löst, men synsam tar bara 50:- för att göra det!
Först tyckte jag det var lite pinsamt och jag kände mig taskig att ringa till min optiker när jag inte tänkte köpa glasögonen där, men det bryr dom sig inte om. Dom frågade till och med sist jag köpte linser "vill du ha recept på linser eller vill du köpa dom här?", så man ska ju inte känna sig dum!
 
 
Nu ska jag dricka upp min kopp kaffe och sen ska jag sätta igång med skolarbetet.

Mycket mat idag!

Det blir mycket mat i bloggen idag, men jag var tvungen att lägga upp recepten här innan för att kunna föra över dom till min nya matblogg :) Den hittar ni på Enlitenbitmat.juplo.com
 
Har precis testat att göra kardemummabullar, ska använda dom till semlor :) dom blev verkligen goda, och perfekt fluffiga!
Kommer upp recept senare!

Feb. 10, 2013


Godaste köttbullarna

Igår gjorde jag köttbullar, jag vet ingen som gör så goda som jag hehe! Det vet inte min kära man heller :) Så nu ska ni få ta del av mitt hemliga recept!
 
Jennys goda köttbullar, ca 25 stycken
500 gram nötfärs
1 gul lök
svartpeppar
vitpeppar
salt
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 tärning kalvbuljong
1 msk vatten
smör
olivolja
 
Hacka löken fint och stek den i lite olivolja. Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla medans löken steker klart.
Lägg buljong och vatten i en liten skål eller ett glas, mikra på låg effekt tills tärningen är så pass mjuk att du kan röra ut den i vattnet.
Blanda färsen med den stekta löken, ströbrödet och buljongen. Salta och peppra.
Rulla ca 25 köttbullar. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i köttbullarna. Stek på 225 grader i ca 20 minuter i ugnen. Vänd köttbullarna under tiden så att dom blir jämnbruna.
Perfekta köttbullar utan att du behöver stå vid stekjärnet :)
Gör gärna en god sås på vätskan som köttbullarna avger i ugnsformen, lite soja, lite buljong, grädde/mjölk/vatten och salt och peppar.
Servera med smörgåsgurka, lingon, sås, sallad och kokt potatis.
 
 

Feb. 10, 2013


Indisk linsgryta

Den här goda indiska linsgrytan rekommenderas verkligen! Beroende på hur stark du vill ha den så kan du justera mängden curry - jag gillar stark mat så om du inte gör det så minska på mängden.
 
Jennys indiska linsgryta, ca 6 portioner
3 mediumstora potatisar
1 aubergine
1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 lagerblad
1.5 tsk svarta senapsfrön
1.5 tsk anisfrön
1.5 tsk kumminfrön
salt
peppar
2 tärningar grönsaksbuljong (går bra med vilken buljong som helst)
1 cup röda linser (blötlägg 8 timmar före om dom är torkade)
2.5 rågade msk curry
1 burk krossade tomater
1 liter vatten
rapsolja
2 händer fulla med blandad sallad (jag tog ruccola, babyspenat, röd mangold)
 
Hacka auberginen i centimeter stora kuber. Hacka löken fint. Hetta upp olja i en stor gryta och stek lök, anisfrön, kumminfrön, senapsfrön och lagerblad tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitlök och aubergine och stek ytterligare någon minut.
Lägg upp det på en tallrik och hetta upp mer olja i grytan. Lägg i curry och stek tills den blivit brun - bränn inte den!
Lägg i lökmixen igen och blanda runt. Tillsätt tomater, buljong och vatten och låt koka ihop i ca 15 minuter. Tillsätt linserna och koka tills dom är klara (15-30 minuter) - linserna är klara när dom börjar dela/smula sig och mycket av vätskan absorberats.
Hacka salladen grovt och lägg i grytan, låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera linsgrytan som den är med Pudla Besan/naanbröd eller med basmatiris - eller med båda. Någon god chutney och raita är också gott till!
Raita gör du enkelt genom att blanda yoghurt med lite spiskummin, limesaft, vatten, salt och peppar!
 
 
 
 

Feb. 10, 2013


Pudla Besan

Här kommer ett ljuvligt gott recept på ett indiskt bröd - Pudla Besan.
 
Pudla Besan, middagstillbehör för ca 4 personer
1 cup kikärtsmjöl
1 tsk cumminfrön, lätt mortlade
1 knivsudd cayennpeppar
1 cup vatten
1/2 tsk salt
Rapsolja (annan olja går bra med)
 
Blanda ihop alla ingredieserna utom oljan tills det inte är några klumpar. Smeten ska påmminna om en tjockare pannkaksmet. Låt svälla i ca 15 minuter.
Hetta upp olja i en stekpanna eller liten kastrull. Häll i en lagom stor mängd smet, mer för större bröd och mindre för små bröd (jag gjorde mindre). Se till så att det blir tunt, ungefär som en pannkaka.
Stek och vänd när den är gyllenbrun och enkelt släpper från stekjärnet/kastrullen.
Häll i lite mer olja för varje gång så att dom inte fastnar.
Servera varma till en god curry. Doppa gärna i chutney eller en god raita som du smaksatt med lite spiskummin.
Mums!

Lördag

Usch, var så hungrig och trött efter jobbet igår så vi åkte och köpte mat till mig sen så kollade vi lite tv och somnade hehe. Så receptet kommer upp idag istället :)
 
Just nu har jag svängt ihop en deg till glutenfria bullar/frallor, kommit på receptet själv så vi får se hur det blir. Blir det bra så delar jag självklart med mig av receptet :)
 
Idag ska jag till optikern och göra en synundersökning. Jag har fortfarande ont i ena ögat, jag kan inte ens ha linser så ont det gör!
Så nu tänkte jag svänga ihop lite lunch, sen klä på mig normala kläder och köra till willys och handla innan optikern :)

Good life

Idag är en sån dag då jag är lite extra tacksam över livet, jag är på riktigt bra humör idag!
Ni som känner mig och vet vad som hänt kanske också vet att jag är tacksam att få vakna upp varje dag och leva. Jag älskar livet, det har så mycket att erbjuda! Och jag kan knappt bärga mig inför framtiden..!
 
Igår lagade jag supergod middag. Det var en indisk linsgryta med basmatiris och Pudla Besan som är ett indiskt bröd (såååå gott så jag dör lite!). Jag kommer att lägga upp receptet sent ikväll, för jag måste föra över alla bilder från mobilen. Ni MÅSTE testa det, det var verkligen JÄTTE gott! Den passar vegetarianer, glutenintoleranta, veganer, hälsosamma, ohälsosamma som vill ha något gott men som är bra för dig hehe, laktosintoleranta, äggallergiker, nötallergiker etc. :) Passar helt enkelt alla hehe!
 
Just nu sitter jag och pluggar fysik, vill gärna hinna med så många uppgifter som möjligt (20!!!! stycken inlämningsuppgifter ska vara klara) så jag slipper sitta efter jobbet. Jag jobbar 14:00-21:45 idag, så det finns ju roligare saker att göra en fredag än att sitta och plugga.
 
I oktober är jag klar med komvux, och det gör mig faktiskt nervös! Jag har ingen aning om vad jag ska söka till förutom läkarlinjen, eller jo jag har en aning men jag har inte bestämt mig. Förstår ni att jag ska börja på universitetet i januari?
Jag minns när jag gick i gymnasiet och en lärare sa till mig att det aldrig skulle bli någonting av mig för jag pluggade inte minst 5 timmar per dag då. Du kommer aldrig klara skolan eller bli någonting, sa han. Den bästa hämnden är framgång :)
Även om jag är besviken på mig själv för att jag bara har E i matte d/e och C i fysik A... men men man kan ju inte få allt. Men jäkligt surt när jag har A/MVG i allt annat..
Måste även anmäla mig till högskoleprovet, jag tror faktiskt att jag kan sätta ett ganska bra poäng på det - så håll tummarna för mig!
 
Måste också skriva upp mina kommande skoltider, för jag tänkte försöka boka in lite jobb nu innan sommaren. Jag tänkte nämligen betala våra sommardäck, för jag får så himla mycket grejer och är väl ganska bortskämd om jag ska vara ärlig så det är inte mer än rätt att jag betalar dom haha!
 
Skriver mer sen! Hoppas ni alla får en lika underbar dag som jag!

Dela glädje och tårar

Drog ut på att starta med den nya inlämningen i säkert en timme. Jag fixade två visakorts ansökningar, bokade synundersökning, skar upp äpple osv haha. Men sen när jag väl satte mig så gjorde jag fem uppgifter på raken - så nu får jag lov att ta tio minuters paus :)
 
Tänker på det här att dela sin glädje och sina tårar med någon, att man kan berätta när man är extra glad eller kanske när man är ledsen.
Jag ska ärligt säga att den enda jag möjligtvis delar det med är med min man. Det är liksom alltid samma sak, när jag är ledsen och ringer någon så är det varken någon som svarar eller som ringer tillbaka.
Har tänkt skriva om det flera gånger i min blogg, men sen struntat i det. Men varför ska jag göra det egentligen?
Tycker helt ärligt det är tråkigt att alltid vara den som lyssnar när andra är ledsna eller arga, men vem lyssnar när det är jag som är ledsen eller arg? Ja jo mamma visserligen..
Så många gånger jag har varit ledsen, men vem har jag kunnat vända mig till då? Ingen i princip.
Jag är inte ledsen nu, så misstolka det inte. Och jag söker inte sympati, jag skriver bara svart på vitt om hur det är!
Så från och med nu så tänker jag inte känna mig skyldig att pausa 69 miljoner gånger under en film etc. för att någon annan är ledsen eller arg, för det finns det ingen som gör för min skull.
Helt ärligt är jag trött på att engagera mig mer i andras liv än vad dom gör i mitt!
 
 
Iallafall så har jag äntligen tagit tag i att fixa ett visa-kort, eller ja två stycken egentligen. Jag har försökt ringa banken i två veckor men han är aldrig där! Så nu fyllde jag i en ansökan han skickat, och strök över den förifyllda mastercard luckan och kryssade i visa istället.
Sen fyllde jag i ansökan för visa-personalkort också, det är i bådas våra namn så vi ska ha det som gemensamt kort tänkte jag :) perfekt!
 
Sen är mina linser slut och jag har fått någon infektion i ögat, ja det var iofs 2 veckor sen det började. Så jag bokade synundersökning för det var ändå dags nu, så kan jag beställa nya linser samtidigt. Jag vet inte om det är styrkan som strular till det på mitt öga (har problem med just det ögat) eller om det som sagt bara är en liten infektion, men vi får se på lördag!
 
Nu ska jag gå och göra middag!

Torsdag

Sitter med fysiken nu, jag har gett upp fysikberäkningar och använder mig av matte istället. Det får funka.. för formlerna existerar liksom inte i min bok.. en bok för 750!!!!!! kronor.. tänker inte precis gå och köpa en till!
 
Aja, måste bli klar med detta imorgon för jag har nämligen tackat ja till att jobba tills imorgon kväll. Har inte jobbat sen typ september eller så.. så det känns lite nervöst eftersom jag har glömt en del.
Men jag ska försöka få in att jobba ett pass i veckan, så att jag visar framfötterna nu inför sommaren!
Problemet är bara att jag inte kan jobba för mycket för då blir jag återbetalningskyldig till CSN.. jag låg bara några tusen under gränsen nu och då har jag bara jobbat på sommaren och några få helgtimmar på mitt förra jobb.
Jag tänker att så länge jag får sommarjobb så jag får ut 10 000/månad så är det ändå lugnt, för då kan vi spara alla dom pengarna nämligen!
Sen beror allt på hur det blir med O´s jobb, han har ju ett vikariat bara. Om han inte får förlängt så ska han bara vara ledig sina två veckor, då känns det onödigt för mig att vara ledig längre än det. Då kan jag lika gärna jobba och så kan vi spara pengarna till något skoj! Fast jag tror ju och hoppas att han får förlängt...
 
Har inte hunnit plugga någon spanska alls denna veckan, det känns skit surt för det känns som att jag försummat den. Jag MÅSTE sitta med den hela helgen eftersom jag ska jobba imorgon, men samtidigt måste jag förstå kemin nu idag och imorgon innan jobbet.
 
 
Smsade min chef och sa att jag gärna hoppar in någon dag i veckan när dom behöver mig, så jag fick svar att vi ska kika på det imorgon! Är faktiskt väldigt tacksam att han är så schysst trots att jag har sagt nej sååå många gånger till jobb, men jag hade jätte mycket i skolan när jag läste matten ju så jag hade inget annat val :(.
Och jag vill ju gärna jobba när jag kan, så tänkte höra imorgon om vi kan boka in några fasta pass så att jag har det inbokat :)
 
Idag ska jag laga indisk linsgryta, recept kommer sen!
Och dessutom så kommer jag snart öppna upp min matblogg :) spännande!
 
 
Nej, dags för en bensträckare och en liten kaffe.. eller så väntar jag med kaffen till efter lunch hehe.

Feb. 05, 2013


Gott i magen

Jag såg att finax hade kommit med två nya sorters kex, eller "crackers" så jag blev så sugen på att komma på ett eget recept. Och ni känner ju mig, så det gjorde jag precis hehe!
Här kommer det :) mycket goda!
 
Jennys glutenfria crackers, 1 plåt
1 cup kikärtsmjöl
1/4 cup glutenfri mix, den orangea (med majs i)
2 msk potatismjöl
1 tsk socker (man kan välja valfri sötning)
1/4 cup jordnötsolja (går bra med annan med)
3 krm bikarbonat
4 msk mjölk (funkar med vatten, grädde, mandelmjölk, sojamjölk etc)
1 tsk citronsaft
1 tsk salt
timjan/sesamfrön/rökt paprikapulver
 
Blanda alla ingredienser utom timjan/sesamfrön/paprikapulver. Lägg degen på ett ark bakplåtspapper och lägg ett ark ovanpå. Kavla ut till en tunn deg som får plats i en ugnspanna. Skåra lagom stora bitar med en kniv, jag tog ganska små då jag tänkte ha dom som dessertkex. Strö på valfri kryddning, jag tog timjan på några, sesamfrön på några och rökt paprikapulver på några.
Baka på 200 grader (jag tog varmluft de första 5 minuterna men ta INTE det för dom blir lätt brända), tills kexen är gyllenbruna.
Dela dom medans dom fortfarande är varma. Låt svalna och servera med tex någon god ost och en liten klick marmelad!

Feb. 05, 2013


Dagens middag

Hej sötnosar!
 
Har precis gjort klart dagens middag och inväntar min man hehe. Jag försöker alltid komma på vad vi ska äta kvällen innan, så att jag inte glömmer ta upp kött eller vad det nu blir ur frysen!
Igår tjatade O att jag skulle göra min auberginelasagne igen, så jag fick väl vara lite extra snäll idag :)
Så nu står den och puttrar i ugnen, receptet finns här http://enlitenbitbort.blogg.se/2013/january/torsdag-2.html.
Till det har jag gjort en underbar örtpolenta, för O har tränat imorse så jag vet att han kommer vara superduper hungrig!
 
Här kommer recept på min perfekta polenta:
 
Polenta, 2-3 portioner
1 dl polenta (i princip alla matbutiker säljer det, kostar bara typ 10-15 kronor/kg)
5 dl vätska (jag tog 2 dl vatten och 3 dl mjölk, men det går bra med bara vatten med)
1 tärning buljong (jag tog kyckling, ta grönsak för vegetarisk)
1 tsk frusen basilika
1 tsk frusen persilja, vilka örter eller kryddor du föredrar går bra
1 tsk lökpulvet
1 msk smör
salt
svartpeppar
ca 1 msk President emmentaler créme, man kan använda parmesan eller någon annan ost, eller skippa osten
 
Koka upp vätskan, buljong och valfria örter/kryddor. Häll i polentan och rör/vispa långsamt på låg värme tills den tjocknat - ca 5 minuter.
Ta av den från plattan och lägg i smöret och osten, rör om tills det smält. Smaka av med salt och peppar. Klart!
 
Polenta är jätte gott, verkligen jätte gott. Det är superbilligt, nyttigt och hälsosamt! Man kan äta det bara som det är, till en god gryta, till kyckling/kött/fisk eller med grönsaker, eller varför inte en god tomatsås!
 
Bon apetit!

Fast

Sitter med min fysik men nu har jag fastnat :(
Jag har en annan lärare i denna fysikkursen än vad jag hade i förra. Min förra lärare tyckte vi skulle hoppa allmänna gaskonstanten etc. men den nya läraren antar att vi kan det.
Det betyder att jag måste lära mig jätte mycket nytt innan jag kan gå på det nya.. buuuhuuuuu :(
 
Så jag lyckades hitta all information från en gymnasieskolas basår och sammanfattade allt - mycket enklare.
Nu sitter jag med en uppgift och det är så retsamt för i fysik så antar dom att du själv kan klura ut allt. Det står tex en enkel formel i boken, sen går det inte att använda den. Istället måste du kunna härleda den och vad det är som leder till vad, och på så sätt kan du till sist ha två, tre värden som du kan sätta in i den formeln. Du har alltså ALDRIG värdena.. jag tycker det är så idiotiskt för jag förstår inte hur man ska kunna lära sig på det sättet! Allt tar mycket längre tid.. så tips till alla: Är du inte grym på matte, eller har extremt lätt för att förstå matematiska samband så läs ALDRIG fysik! Aldrig...
 
Eftersom jag har läst, och läser, kemi så kan jag använda mig av den matten jag lärt mig där vilket underlättar - men har man inte läst det så klarar man det omöjligt bara sådär. Jag har ändå läst matte D/E och jag kämpar med att förstå fysiken :(
 
Iallafall så har jag kommit fram till hur jag ska räkna ut olika grejer. Uppgiften handlar om en luftballong som innehåller en viss mängd helium vid markytan. Man får då veta att trycket har minskat ett visst antal Pascal på 9000 meters höjd. Så ska man beräkna ballongens volym.
Jag har kommit fram till att jag först och främst måste beräkna det exakta trycket vid 9000 meters höjd. Jag vet att det har minskat ett visst antal Pascal, så då kan jag enkelt räkna ut trycket vid markytan.
Okej, då vet jag vad trycket är vid markytan, och kan med hjälp av att härleda en formel få ut ballongens volym. MEN för att få ut volymen så måste jag beräkna substansmängden helium som går i ballongen vid markytan, jag måste uppskatta en temperatur i ballongen vilket jag antar vara ca 20 grader. Jag måste sen föra in rätt värden i min formel och lösa ut Volymen. Låter detta kul? Nej.. detta är inte ens en av de svåraste uppgifterna..
Jag vet hur jag räknar ut substansmängden.. men jag kommer inte ihåg hur jag gör med omvandlingsfaktorn.
Jag måste nu försöka komma ihåg hur jag omvandlar mängden helium, som idiotiskt nog är skriven i kubikmeter istället för mol :(. SEN kanske jag kan räkna ut substansmängden helium.. åååhhhhh va i helvete!!!!!!!!
 
Det jag tycker är jobbigast i fysik är att man ska ANTA grejer HELA tiden. Tyvärr.. jag tror faktiskt inte att man antar grejer i verkliga livet. Jag tror på FORSKNING, inte något sablarns antagande!!!! Hur ska man veta när man ska anta och när man inte ska anta???
 
Aja, jag får väl se fördelarna med dagen - idag har vi ÄNTLIGEN organisk kemi!!!! Längtaaaaaaaaar!!!! Jag ÄLSKAR att lära mig grejer som handlar om miljö, natur, djur och människa!!!!
Det är sjukt hur olika vi alla är...
Igår så kollade vi på ett program som vi brukar se, ancient aliens. Det handlar om olika teoretiker som lägger fram fakta och bevis, men även egna tankar om universum. Det är SJUKT intressant och man får lära sig massa nytt! Jag ÄLSKAR historia, man behöver inte tro på aliens för att gilla programmet (men nu gör jag det, men det är ändå sjukt spännande).
Iallafall så igår var det om Leonardo da Vinci, och jag som ändå tycker att jag kan ganska mycket om historiska genier etc. fick lära mig massa nytt som jag inte hade en aning om!
Och så sa dom då att han kan vara en av 1000-talets viktigaste personer för den världen vi lever i idag. Men så tänkte jag på alla andra viktiga personer. Så jag sa till O "Ja men det finns ju en hel del andra som har kommit på otroligt viktiga grejer som gör att vi kan använda dagens teknik etc. Tex Newton, Bohr, Einstein, Michelangelo, Aristoteles, Galileo, Picasso osv." sen sa jag "tex Bohr var ju extremt viktig för dagens värld" så säger O "Bohr? Vem är det" och för mig som är intresserad av sådana här saker (saker som kanske dom flesta tycker är tråkiga, men som jag tycker är självklara att man vet) så blev jag chockad att han inte visste vem det var hehe.
Men sen tänkte jag på allt han vet som inte jag vet, och tänk hur fantastiskt det är att man kan gilla så HELT olika grejer! Är det inte sjukt hehe?
Iallafall för dom som kanske inte vet vem Bohr var (fy på er hehe) så var han en framstående dansk fysiker som räknas till en av de största genierna genom tiderna. Det är bland annat tack vare honom som vi har atombomber och han kom även på något som idag kallas "Bohr modellen" som handlar om hur elektroner rör sig kring atomer (om jag inte är helt ute och cyklar).
 
Ja nu måste jag fortsätta plugga hehe :)

:)


Bästa glutenfria bullarna!

Jag gjorde precis ett eget recept på glutenfria bullar som är JÄTTE goda! Perfekt även för dom som vill äta nyttigt!
Här kommer mitt recept:
 
Jennys glutenfria bullar, 5 stycken stora
2.5 dl vatten
1/2 påse jäst
3 tsk kokossocker (går med vilket socker/sötning man vill)
1.5 tsk psyllium (finns vid den glutenfria avdelningen)
5 tsk rapsolja (går bra med vilken olja man vill)
1 ägg
1/2 tsk salt
1 dl rismjöl (finns på alla matbutiker, eller ännu billigare i asiatiska butiker)
1 dl kikärtsmjöl (finns på hälsokost, hötorgshallen, internet eller välsorterade butiker)
1/2 dl tapiokamjöl (finns hela tapiokapärlor som man bara mixar med sin vanliga mixer hemma=mjöl)
1/3 dl chiamjöl (finns på hälsokosten eller internet)
1 uppvispat ägg + 1 tsk vatten + lite salt
solrosfrön och pumpafrön (går bra med den sortens frö du gillar)
 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ca 45 gradigt vatten med jästen tills jästen löst sig. Tillsätt psyllium och låt svälla 5 minuter. Häll på salt, olja och socker. Blanda ihop mjölen i en skål och blanda ner i jästspadet. Blanda i ett ägg.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Blöta händerna med kallt vatten och forma 5 stycken bullar och lägg på en bakpappersklädd plåt, tänk på att blöta händerna varje gång du ska ta upp en ny bulle för annars har du deg överallt.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget. Strö över valfri mängd frön och baka i ugnen ca 15 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.
Låt svalna och ät med gott pålägg eller till en god soppa!
 
Såååååå goda!!

Hjälp!

Jag har slängt vårt stekjärn utan att köpa ett nytt och behöver nu er hjälp!
Vi fick ett gjutjärnstekjärn i julklapp som är räfflad, men vi har inget vanligt djupare stekjärna som vi hade innan. Eller ja, det var nog mer en sauteuse.
 
Nu vill jag köpa en oval gjutjärnsgryta, och helst av allt vill jag ha en från Le Creuset - dom är ju så fina!
Men jag tycker det är lite väl saftigt med 1900 kronor för en gryta.. så var kan man köpa en liknande i gjutjärn som är bra? Den MÅSTE vara bra och hållbar för minst 5 år framåt. Snälla hjälp...

Yum, yum, yum!

Hur kan jag älska att laga mat så mycket? Ja det kan man ju fråga sig :)
 
Idag har vi väl inte gjort något speciellt, vi var en runda till Lidl innan men den hade till vår förvåning stängt fram till innan påsk! Dom skulle bygga om tydligen.. så det fick bli Willys för lite mat och Rusta för dammsugarpåsar och sååååå fina kuddar som jag hittade.
Jag ÄLSKAR zigzagmönster, det är så fint! Så hittade jag två perfekta kuddar som jag var tvungen att köpa.. så fick man en tredje på köpet hehe...
 
Idag tänkte jag laga Jennys poulet á Dijon, tror jag det stavas? Ja iallafall Jennys dijonkyckling, yummmmmm!!! Till det ska vi äta bakad potatis.
Förresten så har jag tänkt införskaffa en receptbok där jag kan skriva in alla mina smarriga recept :)
 
Hoppas ni alla får en mysig helg!

Mumsigt

Idag tänkte jag att vi skulle äta vegetarisk chili, men när jag smsade det till O igår så fick jag en arg smiley tillbaka haha!
Jag gillar grönsaker så himla mycket! Som ni vet så äter vi vegetariskt en gång i veckan, jag försöker göra så att det blir måndagen för det är ju vegetariska måndagen överallt i världen på just måndagar :), men jag har inget emot att äta det någon dag till hehe! Men det har min man...
 
Så den arga smileyn fick jag alltså när jag redan hade hackat upp alla grönsaker, typiskt.
Så jag kokade ihop en vegetarisk chili, och la köttfärs att tina i kylen (jag brukar egentligen göra med köttbitar men det fanns inga i min frys). Så nu har min vegetariska chili fått stå ute på balkongen sen igår, så tänkte jag steka köttfärsen med massa vitlök och sen blanda ihop allt så att han kan få sitt kött haha!
 
Till en helt annan grej. Alltså hade det inte varit för att man uppfattades som ett pervo så hade jag nog kunnat vara nudist haha!
Tänk er om ALLA hade varit nudister, det hade alltså inte varit något konstig om folk gick omkring nakna. Tänk då hur skönt det hade varit att gå naken på stranden, för ingen hade sett konstig ut eftersom alla ändå var så vana vid att se alla möjliga kroppar nakna! Ja nu är det ju inte riktigt så verkligenheten är men tänk så bra det hade varit hehe :)
Anledningen till att jag tog upp detta är för att vi ska skaffa textienner. Det är en slags rullgardin inuti rutan så att rutan istället blir som en vägg i den färgen man valt på rullgardinen.
Eftersom det är ganska dyrt så har vi väntat med det.. men ofta så blir O irriterad för att grannarna kan se rakt in till oss.
Jag däremot bryr mig inte så mycket haha!
Igår skulle jag gå från sovrummet till badrummet och kissa. Våra grannar mittemot och en våning upp står alltid ute och röker på balkongen och har börjat stirra in hit. Så självklart så stod dom där och stirra. Men jag gick förbi ändå! För saken är den att dom ser ändå inte riktigt när det är mörkt, och om dom är så sjuka i huvudet att dom stirrar in till folk för att se dom nakna så be my guest haha! Det är ju mer pinsamt för dom än för mig..
Självklart går jag inte runt naken när det är ljust ute, hallå jag har faktiskt spärrar jag med! Men om det är kolsvart och på kvällen/natten och man blir törstig eller kissig så bryr jag mig faktiskt inte.
Hur är ni?

Helvetes jävla *beeeep* *beeeep*

Åååååh jag är så ARG att jag bara vill skrika ut svordomar!!!
Jag skulle till O´s jobb idag, så jag bakade igår för att bjuda dom på fika. Jag lockade håret för jag ville vara lite extra fin etc.
Så jag går till bussen, och när jag är ca 100 meter ifrån så skickar jag min sms-biljett. Jag får svar att jag inte kan skicka sms-biljett för att dom har ändrat system, och så får jag en länk dit jag måste registrera mig.
Lite lätt irriterad så klickar jag in mig på sidan och försöker att registrera mitt nummer kanske 10 gånger, det går inte.
Jag ringer dit, mer irriterad än tidigare, och samtidigt så försöker jag igen och det funkar.
Då måste jag knappa in personnummer, namn, adress etc. och välja mastercard/visa eller faktura. Jag väljer faktura för jag har inget av dom korten, och knappar in allt. "Personnumret stämmer inte" får jag hela tiden. Då blir jag JÄVLIGT irriterad, så jag ringer dom igen.
Då är den lilla jävla snorungen (ursäkta språket men han var max 18 år) en jävla idiot "Nej... ehhhh.. ja.. hmm.. nej .. ehh.. ja men det är ju så att det blir så att vissa kan ju inte registrera sig.. ehh.. mm.. ehhhh.." VA?????????
Så jag sa "Jaha vad vill du att jag ska göra åt det då?" "jaa.. ehhh.. mm.. ehhh.. det kan man ju inte göra så mycket åt.. ehhh... mmm .ehhh... kanske någon kan betala din biljett åt dig.. ehhh..mm ..ehh" säger idioten (som jag numera kallar honom  i mitt huvud). Jag vet inte om dom kanske har någon slags policy på SL att dom låter efterblivna arbetsträna där, för det är den ända förklaringen som jag kan komma på till att någon skulle säga så, rent ut sagt idiotiska saker, som han sa.
Så jag går hem, så satans arg så att det nästan ryker ur öronen. Knappar in mig på deras hemsida och skriver ett långt mail, trycker på "skicka" och får upp "sidan kan inte visas". Okej, thats it. JÄVLA SKIT SL!!!!!!!!!
 
Så nu sitter jag här hemma istället.