Torsdag
Oj idag är det redan torsdag! Gud vad veckan gått undan i rasslande fart..
Igår fick jag tillbaka min spanskainlämning, jag tyckte den kändes väldigt svår (ja alltså det stod att man skulle skriva MINST en A4) så jag trodde att jag skulle få kanske E - dvs godkänd. Men när jag öppnade feedbacken så stod det B :D snacka om chockad hehe!
Och när O kollade på det i fredags, innan jag lämnade in det, så sa han "shit du kan ju detta" haha.
Sen igår var jag i skolan och hade kemi, så jag hade gjort maten redan på dagen :)
Det blev Jennys hälsosamma lasagne hehe, och O sa att det var SJUKT gott - i klass med köttfärssås som är hans favoriträtt!
Så han tyckte jag skulle lägga upp receptet för den blev så himla god - ni MÅSTE testa! Självklart har jag kommit på allt själv :) Jag försöker skriva ungefärliga mängder, jag mäter aldrig när jag lagar mat.
Låt inte den långa ingredienslistan skrämma er hehe!
Jennys hälsosamma lasagne
10-15 cm purjolök
5-10 champinjoner (beroende på hur många man vill ha i)
1 stor, gul paprika
1 stor klyfta vitlök
500 gram nötfärs (man kan ta annan också förstås)
1 medium stor aubergine
1-2 tsk fryst basilika
1-2 tsk fryst persilja
1-2 tsk rapsolja (går bra med någon annan med)
1 burk krossade tomater (funkar med passerade med hehe)
ca 1 msk milda mat 4%
ca 1 msk balsamico (det borde gå med rödvins eller vitvinsvinäger också, eller vanligt vin men ta då mer)
ett par tsk maizena
2 kalvbuljongtärningar (ta din favoritbuljong, min är kalv därför tog jag det)
några blad färsk basilika (kan uteslutas)
svartpeppar
salt
några droppar olivolja
Gör så här:
Hacka purjolöken grovt. Skär paprikan i ca 1x1 cm stora bitar och skiva champinjonerna.
Hetta upp oljan i en wokpanna på mediumvärme (vanligtvis hade jag tagit stekpanna men jag blev så arg på vår förra veckan så jag slängde den) och lägg i purjolöken när oljan blivit varm, stek någon minut så den mjuknar.
Lägg i köttfärsen och stek runt tills färsen är nästan klar. Häll på örterna, vitlöken , paprikan och champinjonerna och låt fräsa en liten stund till.
Häll på tomater, milda mat, balsamico och buljong och låt koka ca 10 minuter eller tills tärningarna smält.
Strö på maizena över köttfärsröran och rör runt tills den har tjocknat lagom (jag gjorde ganska tjockt då jag inte gillar rinnig lasagne, men det är en smaksak). Smaka av med salt och peppar och riv slarvigt basilika bladet och strö i. Ta av från plattan.
Skär bara av precis den där hårda toppen på auberginen och skiva den i tunna skivor på längden, bara några millimeter tjocka.
Täck botten av en ugnsfast form med auberginskivor, häll på köttfärsröran. Lägg ett lager auberginskivor på toppen av lasagnen så köttfärsröran täcks helt. Salta och peppra, och droppa några få droppar olivolja på varje skiva.
Baka i ugnen på 175 grader i 30-45 minuter, eller tills auberginskivorna blivit lite bruna.
TIPS!
Auberginen krymper lite i ugnen, så ta gärna och dubbla mängden aubergine. Det gör inget om skivorna ligger lite på varandra.
Man kan även ta någon kålsort man gillar och använda istället för aubergine!
Till detta åt vi en sallad på avokado, tomat, gurka, salt och peppar bara. Men man kan ju servera vilka grönsaker man vill till :)
Smaklig spis!
Kommentarer
Trackback