Duktigt

Nu har mitt bröd varit inne i ugnen i 20 minuter och det ser jätte fint ut! Det ska vara inne i en timme så jag håller tummarna...

Just nu håller jag på att baka en mjuk pepparkaka, var såååå längesen jag åt det! Vi hade tyvärr inte malen nejlika, så jag sitter och mortlar hela nejlikor just nu hehe.
Ska se om jag orkar bara kladdkakemuffins också efter pepparkakan är klar, eller kanske knäckebröd :)

Imorgon ska jag baka ett surdegsbröd till killarna, jag köpte färdig surdegsjäst på willys för 5 kronor! Men jag tänkte inte på att det är gjort av råg, så jag tåler ju inte det. Så får åka och köpa vetemjöl imorgon.

Något jag måste lära mig är att baka glutenfri pizzadeg, det har jag aldrig gjort!

Problemet med glutenfri deg är att mjölet har inte samma stärkelse som finns i vete, alltså blir degen jätte lös och går inte att ta i för den är nästan rinnande.
Jag upptäckte när jag bakade scones att man kan skjöla fingrarna och ta i degen när händerna är blöta - då funkar det bättre.
Så man får använda elvispan till att "knåda", för med glutenfritt mjöl blir det lätt mjölklumpar då det inte löser sig lika lätt. Det är mer som potatismjöl i konsistensen..
Sen måste man väga mjölet för det väger inte lika mycket som vetemjöl - 60 gram är en dl, tack mamma och micke för min våg som jag använder dagligen hehe :D


Här kommer receptet på brödet:

5 dl Finax ljus mjölmix
1.25 dl Finax grov mjölmix
1 dl rent havre
2.5 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
0.5 dl mörk sirap
5 dl fil
två nävar solroskärnor
en näve linfrö
sesamfrö
3 msk lingonsylt

Blanda alla torra ingredienser och rör om ordentligt så att bikarbonaten fördelas jämt.
Häll på sirap och fil, blanda/vispa tills det är ordentligt omrört.
Häll i lingonsylten och rör om.
Smörj en brödform och häll i degen. Strö på sesamfrön och linfrön, grädda 1 timme i ugnen på 175 grader.



Här är receptet på mjuk pepparkaka:

100 g smör
2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl fil
3 dl glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen nejlika

Låt smöret bli mjukt. Vispa ägg och socker poröst. Vispa i övriga ingredienser och det mjuka smöret. Smörj och bröa en form och grädda i nedre delen av ugnen i 50 min på 175 grader.


Jag återkommer med en rapport på hur det smakar :)

Kommentarer
Postat av: mamma

Hej söta du!

Fick ett sms från en man som sa att du var hans dotter....stämmer det? HAn skrev att han hette Per....vet inte vem det är!!!!! Vet du???? Han hade en dotter som hette Jenny och en älskade son som hette Markus....måste vara fel någonstans i huvudet på den!!!!

2012-03-21 @ 14:29:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback