Advent utan advent

Jag är så dum ibland, jag tänkte att det va första advent imorse hahaha, så jag tände ljus etc :P
 
Jag har precis bakat klar mina lussebullar - dom blev superlyckade! Jag har aldrig lyckats med glutenfria lussebullar (inte vanliga heller haha), men nu så!
Sen har jag även bakat vörtbröd som fick jäsa lite för länge så det svämmade över i ugnen hahah.. men jag va snabb och skopade upp det med en sked så jag tror det klarar sig. Det enda är att det blev SKIT fult på en del av ovansidan där jag skopat tillbaka det hehe..
 
Här kommer recepten :)
 
Glutenfria lussebullar, 15 stycken
Ingredienser:
  • 50 g torrjäst
  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 msk Fiber Husk
  • 1 dl Kesella
  • 1 förp. (1/2 g) saffran
  • 3/4 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1/2 ägg
  • 6-7 dl Leilas, blåa, Glutenfrai Mjölmix (ca 400 g)
  • 1/2 ägg
  • Russin

Smula ner jästen i degbunken

Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli 40°. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt Fiber Husk. Rör om och låt svälla i ca 10 minuter.

Tillsätt de övriga ingredienserna men spara lite mjölmix till utbakningen. Vispa degen väl i maskin eller med degkrokar på elvisp i minst 3 minuter.

Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter.

Stjälp upp degen på bakbord som mjölats in med lite mjölmix. Forma degen till lussekatter eller  större bröd.

Lägg  på bakpappersklädd plåt och låt  jäsa i ca 30 minuter, under bakduk.

Sätt ugnen på 250°.

Pensla bröden med uppvispat ägg och garnera med russin.

Grädda de färdigjästa bullarna i mitt av ugnen i ca 8-10 minuter. Stora bröd gräddas i ugnens nedre del i 200°, ca 20-25 minuter. Låt  svalna under bakduk.

 

 

Glutenfritt vörtbröd

Ingredienser:

  • 33 cl julmust ( 1 flaska)
  • 1 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk olja
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 tsk pepparkakskryddor
  • 1 tsk Colorit soja (kan uteslutas)
  • 7-8 dl Finax Grov Glutenfri Mjölmix (ca 400 g)

Värm julmusten och vattnet till fingervarmt.

Häll vätskan över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst.

Häll i oljan och tillsätt därefter sirap, salt, kryddor och soja. Rör om.

Blanda ner mjölmixen. Vispa degen väl i maskin eller med degkrokar på elvisp i minst 5 minuter, tillsätt 1/2 dl blötlagda russin.

Häll den lösa degen i en smord avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 liter.

Ställ brödet att jäsa i ca 30-35 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Grädda det färdigjästa brödet i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

 

Något jag alltid gör om jag ska ta på en kladdig glutenfri deg så blötar jag alltid händerna i kallt vatten så slipper den kladda fast. Sen så använder jag alltid extra jäst, originalrecepten innehöll 25 gram jäst men jag dubblade det för glutenfritt jäser ganska dåligt. Annars kan man alltid tillsätta lite bikarbonat så brukar det också jäsa fint!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback