Advent utan advent
- 50 g torrjäst
- 75 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 1 msk Fiber Husk
- 1 dl Kesella
- 1 förp. (1/2 g) saffran
- 3/4 dl socker
- 1 krm salt
- 1/2 ägg
- 6-7 dl Leilas, blåa, Glutenfrai Mjölmix (ca 400 g)
- 1/2 ägg
- Russin
Smula ner jästen i degbunken
Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli 40°. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt Fiber Husk. Rör om och låt svälla i ca 10 minuter.
Tillsätt de övriga ingredienserna men spara lite mjölmix till utbakningen. Vispa degen väl i maskin eller med degkrokar på elvisp i minst 3 minuter.
Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på bakbord som mjölats in med lite mjölmix. Forma degen till lussekatter eller större bröd.
Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ca 30 minuter, under bakduk.
Sätt ugnen på 250°.
Pensla bröden med uppvispat ägg och garnera med russin.
Grädda de färdigjästa bullarna i mitt av ugnen i ca 8-10 minuter. Stora bröd gräddas i ugnens nedre del i 200°, ca 20-25 minuter. Låt svalna under bakduk.
Glutenfritt vörtbröd
Ingredienser:
- 33 cl julmust ( 1 flaska)
- 1 dl vatten
- 50 g jäst
- 2 msk olja
- 1/2 dl mörk sirap
- 1 tsk salt
- 1 1/2 tsk pepparkakskryddor
- 1 tsk Colorit soja (kan uteslutas)
- 7-8 dl Finax Grov Glutenfri Mjölmix (ca 400 g)
Värm julmusten och vattnet till fingervarmt.
Häll vätskan över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst.
Häll i oljan och tillsätt därefter sirap, salt, kryddor och soja. Rör om.
Blanda ner mjölmixen. Vispa degen väl i maskin eller med degkrokar på elvisp i minst 5 minuter, tillsätt 1/2 dl blötlagda russin.
Häll den lösa degen i en smord avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 liter.
Ställ brödet att jäsa i ca 30-35 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Grädda det färdigjästa brödet i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
Något jag alltid gör om jag ska ta på en kladdig glutenfri deg så blötar jag alltid händerna i kallt vatten så slipper den kladda fast. Sen så använder jag alltid extra jäst, originalrecepten innehöll 25 gram jäst men jag dubblade det för glutenfritt jäser ganska dåligt. Annars kan man alltid tillsätta lite bikarbonat så brukar det också jäsa fint!