Svåååårt
Jag trodde verkligen inte att det skulle vara så omständigt, och först och främst ta så mycket tid, att göra tårtan!
Allt måste svalna i rumstemperatur, och man kan inte göra nästa grej förrän en är klar.
Här kommer receptet, det jag gjort hittills ser vääääldigt fint ut måste jag säga! Botten är superduper god har jag smakat hehe...
200 g äkta mandelmassa
1 dl mandelmjöl
1 riven bittermandel - kan uteslutas
3 äggvitor
500 g frysta, osockrade hallon - tinade
1 förpackning Mascarpone, 250 g
3 äggulor
2 dl Gelésocker Multi
1 msk vaniljsocker
saft av en ½ pressad lime
3 gelatinblad (eller motsvarande mängd agar-agar för vegetarianer)
1½ dl grädde
40 g vit choklad, gärna med limesmak
1 gelatinblad
1 ask färska hallon - eller tinade, frysta om du inte får tag på färska
Kör mandelmassan smulig i matberedare och tillsätt även bittermandeln och det extra mandelmjölet - för att tårtan ska bli lite mindre söt. Tillsätt äggvitan, och kör till en jämn smet.
Kläm fast ett bakpapper i botten på en rund form med löstagbar kant, smörj lätt runt kanterna, och häll i smeten. Grädda i 175 graders ugnsvärme, näst längst ned, ca 20 - 23 minuter tills ytan fått lätt brun färg. Låt svalna.
Passera hallonen genom en finmaskig sil. Förhoppningsvis får du då ca 4 dl hallonpuré.
Lägg gelatinbladen i blöt fem minuter.
Blanda hallonpuré, äggulor, mascarpone och socker i en kastrukll, och sjud massan på svag värme några minuter. Tillsätt vaniljsocker, och låt gelatinbladen smälta ned i den varma hallonmassan. Pressa i lime. Låt svalna till rumstemperatur.
Lägg mandelbotten på ett fat, och montera formens kant runtom. Häll på hallonmassan. Om det är "otätt" kan du fästa en kant av dubbelvikt bakplåtspapper eller klippa till over-headfilm som en kant runtom - alternativt köpa färdiga remsor i köksbutik om du är riktigt lyxig.
Ställ kallt i kylskåpet att stelna helt.
Lägg gelatinbladet till chokladgrädden i blöt i kallt vatten. Hetta upp ½ dl av grädden, och bryt ned den vita chokladen. Rör tills det smälter, och smält också ned gelatinbladet. Låt svalna, och blanda med resterande grädde. Ställ in i kylskåp att bli riktigt kallt, och vispa sedan chokladgrädden fast. Bred ett tunt lager chokladgrädde över tårtan, spritsa toppar runtom, och täck med färska hallon och ev citronmelissblad.
Allt måste svalna i rumstemperatur, och man kan inte göra nästa grej förrän en är klar.
Här kommer receptet, det jag gjort hittills ser vääääldigt fint ut måste jag säga! Botten är superduper god har jag smakat hehe...
200 g äkta mandelmassa
1 dl mandelmjöl
1 riven bittermandel - kan uteslutas
3 äggvitor
500 g frysta, osockrade hallon - tinade
1 förpackning Mascarpone, 250 g
3 äggulor
2 dl Gelésocker Multi
1 msk vaniljsocker
saft av en ½ pressad lime
3 gelatinblad (eller motsvarande mängd agar-agar för vegetarianer)
1½ dl grädde
40 g vit choklad, gärna med limesmak
1 gelatinblad
1 ask färska hallon - eller tinade, frysta om du inte får tag på färska
Kör mandelmassan smulig i matberedare och tillsätt även bittermandeln och det extra mandelmjölet - för att tårtan ska bli lite mindre söt. Tillsätt äggvitan, och kör till en jämn smet.
Kläm fast ett bakpapper i botten på en rund form med löstagbar kant, smörj lätt runt kanterna, och häll i smeten. Grädda i 175 graders ugnsvärme, näst längst ned, ca 20 - 23 minuter tills ytan fått lätt brun färg. Låt svalna.
Passera hallonen genom en finmaskig sil. Förhoppningsvis får du då ca 4 dl hallonpuré.
Lägg gelatinbladen i blöt fem minuter.
Blanda hallonpuré, äggulor, mascarpone och socker i en kastrukll, och sjud massan på svag värme några minuter. Tillsätt vaniljsocker, och låt gelatinbladen smälta ned i den varma hallonmassan. Pressa i lime. Låt svalna till rumstemperatur.
Lägg mandelbotten på ett fat, och montera formens kant runtom. Häll på hallonmassan. Om det är "otätt" kan du fästa en kant av dubbelvikt bakplåtspapper eller klippa till over-headfilm som en kant runtom - alternativt köpa färdiga remsor i köksbutik om du är riktigt lyxig.
Ställ kallt i kylskåpet att stelna helt.
Lägg gelatinbladet till chokladgrädden i blöt i kallt vatten. Hetta upp ½ dl av grädden, och bryt ned den vita chokladen. Rör tills det smälter, och smält också ned gelatinbladet. Låt svalna, och blanda med resterande grädde. Ställ in i kylskåp att bli riktigt kallt, och vispa sedan chokladgrädden fast. Bred ett tunt lager chokladgrädde över tårtan, spritsa toppar runtom, och täck med färska hallon och ev citronmelissblad.
Kommentarer
Trackback