Poulet au vin Blanc

Kyckling i vitt vin med svamp, franskt recept från en fransman.
4 portioner

1 hel färsk eller tinad kyckling
Valfri mängd svamp
Hackad persilja
Smör
1/2 liter vispgrädde
1/2 flaska vitt vin + ett glas vitt vin
Salt
Peppar

Stycka kycklingen så att du har vingar, lår och bröst - ta inte bort skinnet på låren och vingarna. Doppa dom i mjöl så hela blir mjölade, skaka av överflödigt mjöl.
Smält smör i en panna. Lägg i kycklingdelarna med skinnsidan neråt och låt steka med locket på i 20 minuter, låt dom inte bli bruna. Krydda med salt och peppar.
Häll på en halv flaska vin och låt reducera lite (jag brukar låta det koka på medelvärme tills alkoholdoften försvunnit).
Häll på svampen som du hackat i lagom stora bitar, jag föredra lite större bitar, och grädden. Strö i hackad persilja och låt koka ihop.
Koka ca 30 minuter och smaka av med salt och peppar, de sista fem minuterna häller du på ett glas vitt vin och rör om.
Såsen kommer att tjockna av sig själv, mjölet gör det.
Servera med kokt ris (jag brukar ta grönsaksbuljong i risvattnet) och cornichons!


Jag kan inte beskriva hur sjukt gott detta var!

Ett tips är att ta ett billigt men inte allt för sött vin. Dyra viner som "smakar bättre" gör ingen skillnad i matlagning, detta har jag nämligen hört av vinexperter!


Detta kommer absolut lagas igen, och det är en perfekt bjudrätt att laga när man har gäster - dessutom imponerar den nog lite fastän den är så enkel!
Nästa gång kommer jag nog ta lite mer skogsaktig svamp i, kan tänka mig att det blir ännu godare då om det nu går hehe.

Nästa person som hälsar på här ska få smaka på denna underbara maträtt :) om ni vill förstås hehe..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback