Källarfranska
När jag var hemma hos mamma så bakade jag källarfranska. Nu gjorde jag en deg här hemma, det går så snabbt och är perfekt att frysa in så att älskling har färskt bröd på morgonen!
Här kommer receptet, världens enklaste! Från det att man startar tills att bullarna ligger och jäser på plåten tar det ca 10 minuter.
CA. 25 STYCKEN
UGN
250° 8-10 min
NÖDVÄNDIGHETER
1 paket torrjäst
5 dl vatten
2 1/2 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
ca. 8 dl vetemjöl
ca. 4-5 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
Ljumma vattnet till lite varmare än fingervarmt.
Lös jästen i vattnet.
Häll i olja, salt och socker och rör om.
Fortsätt med att hälla i mjöl lite i taget och bearbeta degen tills den blir lagom fast.
Häll upp degen på mjölat bakbord.
Knåda lätt och dela i två delar.
Rulla till längder som i sin tur skärs i bitar.
Doppa ovansidan av bitarna i lite mjöl och platta till en aning innan de läggs på bakpappersklädd plåt.
Jäs under bakduk i 30-40 minuter.
Grädda mitt i ugnen, 8-10 min i 250°.
Låt svalna på galler.
Ät direkt eller frys in. Bara till att ta upp så många man ska äta på morgonen!
Ps. Vill man så kan man blanda i några fröer i degen tex. solroskärnor, melonkärnor, linfrön eller något annat gott. Eller varför inte strö några på toppen? Man kan även strö på flingsalt, eller ha rosmarin/timjan i bullarna. Ds.
Här kommer receptet, världens enklaste! Från det att man startar tills att bullarna ligger och jäser på plåten tar det ca 10 minuter.
CA. 25 STYCKEN
UGN
250° 8-10 min
NÖDVÄNDIGHETER
1 paket torrjäst
5 dl vatten
2 1/2 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
ca. 8 dl vetemjöl
ca. 4-5 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
Ljumma vattnet till lite varmare än fingervarmt.
Lös jästen i vattnet.
Häll i olja, salt och socker och rör om.
Fortsätt med att hälla i mjöl lite i taget och bearbeta degen tills den blir lagom fast.
Häll upp degen på mjölat bakbord.
Knåda lätt och dela i två delar.
Rulla till längder som i sin tur skärs i bitar.
Doppa ovansidan av bitarna i lite mjöl och platta till en aning innan de läggs på bakpappersklädd plåt.
Jäs under bakduk i 30-40 minuter.
Grädda mitt i ugnen, 8-10 min i 250°.
Låt svalna på galler.
Ät direkt eller frys in. Bara till att ta upp så många man ska äta på morgonen!
Ps. Vill man så kan man blanda i några fröer i degen tex. solroskärnor, melonkärnor, linfrön eller något annat gott. Eller varför inte strö några på toppen? Man kan även strö på flingsalt, eller ha rosmarin/timjan i bullarna. Ds.
Kommentarer
Trackback