Äckel-päckel vin
När vi var i Frankrike i somras så tjatade jag om att prova vin, det var lite halvt på skämt egentligen.
En dag när vi körde förbi massa vingårdar så frågade jag om vi inte kunde stanna, så det gjorde vi.
Vi smakade och köpte en flaska rosévin och en flaska vitt vin, mycket goda.
I fredags öppnade vi det vita och höll på att spy!
"Rebenshopen är fan godare än detta", sa O och var helt seriös.
Det var så äckligt att vi fick kväljningar, och det brände från halsen ända ner i magen.
Snacka om att vi var besvikna, det var ju gott när vi köpte det?
Och gammalt har det inte blivit för det var 3 år när vi köpte det och vi har inte ens haft det i 1 år! Dessutom har vi förvarat det så att ingen sol, eller så kan komma på det.
Ja jag vet faktiskt inte varför det smakar skit rent ut sagt!
Så jag bestämde mig för att laga mat på det, reducerar man det så försvinner en del av smaken.
Idag blir det lax på saltbädd kryddad med färsk persilja och svartpeppar (kanske lite lime sen när vi lägger upp den..). Till det blir det vanlig kokt potatis (är sjukt sugen på det), haricot verts och en sås jag gjort på bland annat vitt vin och hemmakokt hummerfond.
Här kommer receptet på såsen för den som vill prova! Det blev inte det godaste jag gjort, men absolut gott. Jag tror att en klick smör och citron hade gjort susen, men nu var det slut.
Fräs en halv hackad lök i olja tills den är genomskinlig. Häll på ca 1-1.5 dl vitt vin, låt reducera. Häll på ungefär lika mycket buljong/fond (går säkert bra med buljong+vatten) och en liten nypa dragon. Låt koka ihop.
Sila av löken och tillsätt ca 1 dl creme fraiche (grädde blir nog godare, men som sagt så tar man vad man har hehe).
Låt koka upp och smaksätt med vitpeppar, salt, lime/citron, socker och hackad persilja.
Red såsen och servera.
Lax på saltbädd, enklaste och godaste laxreceptet!
Häll grovsalt i en ugnsfast form så det täcker hela botten ordentligt. Lägg på laxen och krydda den efter smak och tycke.
Laga i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter eller tills laxen fiskfiber delar sig enkelt, överstek inte så att den blir torr.. den ska vara saftig!
Smaklig spis :)
En dag när vi körde förbi massa vingårdar så frågade jag om vi inte kunde stanna, så det gjorde vi.
Vi smakade och köpte en flaska rosévin och en flaska vitt vin, mycket goda.
I fredags öppnade vi det vita och höll på att spy!
"Rebenshopen är fan godare än detta", sa O och var helt seriös.
Det var så äckligt att vi fick kväljningar, och det brände från halsen ända ner i magen.
Snacka om att vi var besvikna, det var ju gott när vi köpte det?
Och gammalt har det inte blivit för det var 3 år när vi köpte det och vi har inte ens haft det i 1 år! Dessutom har vi förvarat det så att ingen sol, eller så kan komma på det.
Ja jag vet faktiskt inte varför det smakar skit rent ut sagt!
Så jag bestämde mig för att laga mat på det, reducerar man det så försvinner en del av smaken.
Idag blir det lax på saltbädd kryddad med färsk persilja och svartpeppar (kanske lite lime sen när vi lägger upp den..). Till det blir det vanlig kokt potatis (är sjukt sugen på det), haricot verts och en sås jag gjort på bland annat vitt vin och hemmakokt hummerfond.
Här kommer receptet på såsen för den som vill prova! Det blev inte det godaste jag gjort, men absolut gott. Jag tror att en klick smör och citron hade gjort susen, men nu var det slut.
Fräs en halv hackad lök i olja tills den är genomskinlig. Häll på ca 1-1.5 dl vitt vin, låt reducera. Häll på ungefär lika mycket buljong/fond (går säkert bra med buljong+vatten) och en liten nypa dragon. Låt koka ihop.
Sila av löken och tillsätt ca 1 dl creme fraiche (grädde blir nog godare, men som sagt så tar man vad man har hehe).
Låt koka upp och smaksätt med vitpeppar, salt, lime/citron, socker och hackad persilja.
Red såsen och servera.
Lax på saltbädd, enklaste och godaste laxreceptet!
Häll grovsalt i en ugnsfast form så det täcker hela botten ordentligt. Lägg på laxen och krydda den efter smak och tycke.
Laga i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter eller tills laxen fiskfiber delar sig enkelt, överstek inte så att den blir torr.. den ska vara saftig!
Smaklig spis :)
Kommentarer
Trackback