Jisses amalia!
Bestämde mig för att göra chilin nu så att den får stå till sig tills imorgon.
Trots att den bara har kokat i typ en halvtimme så är smaken helt SJUKT god! Herregud, jag trodde att min vanligt chili con carne var god men detta slår den med hääääästlängder! Kanske blir till att göra denna istället när familjen kommer.. fast då dör ni nog av styrkan, men jag kan ju göra den svagare!
Iallafall, här kommer receptet. Jag ändrade på originalreceptet eftersom jag hade mycket mindre kött. Om ni testar så uteslut för helsike inte något för då förstörs receptet! Detta är ett recept på äkta chili con carne från Texas som har vunnit ett flertal priset i världstävlingar :)
500 gram högrev från nöt
1 gul lök, inte så jätte stor
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk kummin
1.5 msk chilipulver OBS! Använd inte chilimix eller chilipeppar utan det måste vara riktig chili!
1-3 stycken torkade chilis eller cayennpeppar efter smak
1/5 tsk oregano
vatten
salt
peppar
Hacka löken och skär köttet i lagom stora grytbitar.
Om du använder riktig chili så ska du kärna ur chilin och lägga den i blöt så att vattnet täcker chilin, låt dra i 30 minuter. Efter det så tar du bort chilin ur vattnet och mixar chilisarna till en pasta, SPARA VATTNET!
Häll oreganon i en halv dl vatten.
Bryn köttet i rapsolja och peppra, släng i den hackade löken och låt bryna tillsammans.
Häll på kummin, chilipulver (gillar du inte stark mat så smaka dig fram innan du häller på allt!) och vitlöken som du pressar. Nu tillsatte jag själv en halv tärning mörk oxbuljong, men det står inte i originalreceptet så det väljer ni själv om ni vill göra.
Låt allt koka i tio minuter, häll på vattnet från chilin (använde du inte riktig chili så ta vanligt vatten) men bara så lite att det hindrar köttröran från att brännas vid - alltså jätte lite vatten! Rör hela tiden - på så sätt så kokas kryddorna in i köttet.
Tillsätt chilipastan, eller cayennpeppar om du valde det, samt hälften av oreganovattnet. Här hällde jag på allt oreganovatten eftersom det ändå var så lite, men det väljer man själv.
Låt det puttra på låg värme i ca 1.5 timmar, eller mer, spä med mer vatten om det behövs. Men tänk på att det inte ska vara jätte mycket sås som i vanlig chili con carne, utan det ska mer vara som en röra.. eller ja man väljer väl egentligen själv. Salta om det behövs.
Vad man ska servera med väljer man själv men vi kommer nog ha ris, hemmagjorda majs eller vetetortillas och guacamole, creme fraiche/gräddfil och lime.
Kanske att jag köper en corona lättöl som vi delar hehehe!
Trots att den bara har kokat i typ en halvtimme så är smaken helt SJUKT god! Herregud, jag trodde att min vanligt chili con carne var god men detta slår den med hääääästlängder! Kanske blir till att göra denna istället när familjen kommer.. fast då dör ni nog av styrkan, men jag kan ju göra den svagare!
Iallafall, här kommer receptet. Jag ändrade på originalreceptet eftersom jag hade mycket mindre kött. Om ni testar så uteslut för helsike inte något för då förstörs receptet! Detta är ett recept på äkta chili con carne från Texas som har vunnit ett flertal priset i världstävlingar :)
500 gram högrev från nöt
1 gul lök, inte så jätte stor
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk kummin
1.5 msk chilipulver OBS! Använd inte chilimix eller chilipeppar utan det måste vara riktig chili!
1-3 stycken torkade chilis eller cayennpeppar efter smak
1/5 tsk oregano
vatten
salt
peppar
Hacka löken och skär köttet i lagom stora grytbitar.
Om du använder riktig chili så ska du kärna ur chilin och lägga den i blöt så att vattnet täcker chilin, låt dra i 30 minuter. Efter det så tar du bort chilin ur vattnet och mixar chilisarna till en pasta, SPARA VATTNET!
Häll oreganon i en halv dl vatten.
Bryn köttet i rapsolja och peppra, släng i den hackade löken och låt bryna tillsammans.
Häll på kummin, chilipulver (gillar du inte stark mat så smaka dig fram innan du häller på allt!) och vitlöken som du pressar. Nu tillsatte jag själv en halv tärning mörk oxbuljong, men det står inte i originalreceptet så det väljer ni själv om ni vill göra.
Låt allt koka i tio minuter, häll på vattnet från chilin (använde du inte riktig chili så ta vanligt vatten) men bara så lite att det hindrar köttröran från att brännas vid - alltså jätte lite vatten! Rör hela tiden - på så sätt så kokas kryddorna in i köttet.
Tillsätt chilipastan, eller cayennpeppar om du valde det, samt hälften av oreganovattnet. Här hällde jag på allt oreganovatten eftersom det ändå var så lite, men det väljer man själv.
Låt det puttra på låg värme i ca 1.5 timmar, eller mer, spä med mer vatten om det behövs. Men tänk på att det inte ska vara jätte mycket sås som i vanlig chili con carne, utan det ska mer vara som en röra.. eller ja man väljer väl egentligen själv. Salta om det behövs.
Vad man ska servera med väljer man själv men vi kommer nog ha ris, hemmagjorda majs eller vetetortillas och guacamole, creme fraiche/gräddfil och lime.
Kanske att jag köper en corona lättöl som vi delar hehehe!
Kommentarer
Trackback