I will be rising from the ground like a skyscraper
Tänkte dela med mig av mitt recept som jag gjorde igår - Lammstek med rödvinssås.
1.5 kg Lammstek (från benet)
1-2 msk Provencalska örter
6 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Vatten
Lägg lammsteken i en form med fettkappan uppåt och skär igenom den och typ 1 cm in i köttet så att det blir tjocka "skivor" kan man säga.
Hacka vitlöksklyftorna och stoppa in i skårorna, stoppa in örterna. Gnid steken runt om med örter samt salta och peppra.
Häll lite vatten runt om så att det inte är torrt. Sätt in i ugnen i 1.5 timmar på 200 grader (mindre om du vill ha den mer rosa). Vid 65-70 grader är steken klar beroende på hur du gillar ditt kött.
Om vattnet börjar koka bort så häll på lite till.
Ta ut steken och låt vila i folie i ca 30-45 minuter.
Rödvinssås:
1.5 dl rött matlagningsvin
3 dl vatten
1 msk rödvinsvinäger
någon matsked socker
3 lagerblad
1 kalvbuljongtärning
1/2 lök
2-3 msk smör
en skvätt grädde
redning
salt
peppar
Hacka löken och stek den och lagerblad i smör, låt det inte bli brunt. Slå på rödvin, vinäger, vatten och buljong. Låt reducera i typ 15 minuter. Sila såsen så att det inte är några lökbitar etc. kvar.
Smaka av med socker tills det smakar bra och red såsen. Lägg i smöret och häll på en skvätt grädde, smaka av med salt och peppar.
Om du tycker att såsen är för ljus så häll på lite coloritsoja.
Till detta hade vi sallad, gelé, sötpotatis och vanlig potatis samt baguett.
Nu ska jag skriva ihop listan på vad vi ska handla inför morgondagen. Oxfilé med potatiskaka blir det till varmrätt :) och rödvinssåsen ovan hehe!