Imagine
Går och sjunger på Imagine med John Lennon hela tiden idag haha..
Gick upp vid sju, eller ja jag blev väckt tio över för jag snoozar alltid klockan :) och åt frukost och badade etc. Sen bestämde jag mig för att baka focaccia som vi kan äta till dagens middag!
Jag tänkte nämligen göra en fransk/italiensk köttgryta, en rustik med stora bitar kött och grönsaker, och till det ska vi äta brödet - mums!
Jag har testat en del av Finax glutenfria recept, och jag måste ju alltid modifiera dom lite för jag tycker inte om att följa dom exakt :) men här kommer receptet för dom som vill ha det:
- 5 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 1/2 tsk Fiber Husk
- 3 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 tsk honung
- ca 7 dl Finax Naturligt Glutenfri Mjölmix (ca 400 g)
- 2-3 msk olivolja
- valfri mängd mini plommontomater, halverade
- 1 1/2 tsk torkad rosmarin, eller några kvistar färsk
- 1 tsk grovsalt
- Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
- Tillsätt Fiber Husk, olivolja, salt och honung. Rör om och låt stå att svälla i ca 10 minuter.
- Blanda ner mjölmixen och vispa degen med maskin i ca 5 minuter. Degen ska vara något lös och kladdig.
- Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
- Smörj en liten långpanna, ca 25x35 cm, med ca häften av olivoljan. Stjälp upp degen i formen och tryck ut den jämnt så att den täcker bottnen.
- Dela tomaterna och tryck ner dem lätt i degen, jämnt fördelat över kakan.
- Ta baksidan på en slev eller liknande, fukta den i vatten och tryck små gropar i brödet.
- Ställ brödet att jäsa i ca 15-20 minuter. Sätt ugnen på 175º.
- Pensla det färdigjästa brödet med olivolja och strö över rosmarin och grovsalt.
- Baka i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
Jag råkade ta en ugnspanna som var typ 30x20 cm, och det rekommenderas inte. Mitt bröd har inte ens varit i ugnen i tio minuter och det är redan typ 5-6 cm högt! Men visste det är ju gott...
Man kan även ta oliver, basilika, vitlök, valnötter, lökringar, russin, svamp etc. istället för timjan och tomater.. det är bara att välja fritt. Det går också att tillsätta örter/kryddor i degen om man vill göra det :)
Hoppas det blir gott nu då!
Lägger upp en bild när det är klar hihi. Och sen kommer receptet på köttgrytan senare idag eller imorgon!
Kommentarer
Trackback