Sjukling

Usch ja, jag har försökt låtsas vara frisk i två veckor nu, men den här veckan har varit värst.
Har ont i halsen, är förkyld vilket har spridit sig som en infektion i höger öga, jag hostar, har jätte ont mellan brösten när jag andas djupare eller hostar, jag får jätte ont från halsen och upp i ena örat och jag är iskall om händer och fötter. Men vad ska man göra? Bara bita ihop :)
Så idag stannade jag hemma från skolan, för jag mår inte tillräckligt bra. Dessutom ska jag jobba imorgon så jag måste vara frisk.
 
Idag lagar jag currykyckling - gott med en gryta när man är sjuk!
När jag lagar currykyckling, en gång i veckan ungefär, så kokar jag alltid extra buljong som jag sparar.
Man tar lite av det man har hemma och använder! Idag blev det 2 stora morötter, en bit kålrot (ta det du ändå ska skära av och slänga, det funkar finfint), några blast purjolök som ändå såg tråkiga ut, en gul lök, fem klyftor vitlök som jag delade på mitten och krossade lätt med en kniv, 3 lagerblad, ett gäng nejlikor, 1 stjärnanis, ett gäng kryddpepparkorn, lika många svartpepparkorn, kumminfrön, anisfrön, svarta senapsfrön och en kyckling :)
Ta det du har hemma, när kycklingen är klar så tar du upp den och rensar sen slänger du i renset i buljongen och låter det koka utan lock i typ 1-2 timmar. Sila av och frys in :) perfekt när man vill göra en god gryta! Hemlagad buljong är alltid godast!
 
Jag försöker alltid att inte slänga någon mat. Jag läste faktiskt häromdagen att vi i Europa slänger lika mycket ätbar mat varje år som hela Afrika konsumerar - är inte det sjukt?
Så efter det blev jag ännu mer nogrann!
Märker man att grönsakerna börjar bli dåliga så kan man ju alltid laga till dom och om man inte ska äta det direkt kan man ju bara frysa in det!
Överblivet ris kan man göra wokat ris med. Tillsätt några hackade grönsaker du gillar, lite lök, vitlök och kryddor. Woka och knäck i ett ägg, blanda om och woka tills ägget inte är genomskinligt mer - jätte gott med soja!
Själv brukar jag använda överbliven potatis i en god och matig omelett, lite bacon och grönsaker går också bra, man kanske har en liten kant ons över - släng i den med!
Purjolöksblast som man ändå tänker slänga går bra att frysa in och använda när man ska göra en bouqette garni. Lägg några kvistar örter på burjolöksbladet, rulla in det och knyt om med tråd - vips så har man en perfekt smaksättare i grytor.
Juiceslattar är supergott i matlagning, blanda juice och vatten/mjölk/grädde med lite goda grönsaker och kyckling och baka i ugnen - smakar mumsigt med ris till.
Överblivet bröd kan man använda i pannbiffar eller köttbullar, eller varför inte torka det och göra ströbröd?
Chilifrukter som börjar bli dåliga kan man lägga på tork i köket, tar några veckor, sen har du torkade chilis som du antingen kan smula eller lägga hela i en lufttät burk - ta fram när du vill hetta upp någon maträtt.
Vitlök som börjar bli dålig kan man mixa med lite vatten och citron och lägga i små burkar i frysen, då  har du plötsligt en vitlökspasta som du enkelt kan blanda ner i grytor, bre över fisk och kyckling eller ha i en wok.
 
Ja, som ni förstår så slängs inget i det här köket :) jag är lite av en mästare på att laga soppa på en spik!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback