Något sött

Okej, så jag skulle ju göra hollandaisesås här om dagen, men det blev ju ganska misslyckat. Jag använde 3 äggulor till den, så jag sparade vitorna i kylen - jag hade egentligen inte någon riktig plan på vad jag skulle göra med dom.
Men sen kom jag på att jag aldrig har gjort maränger, så sagt och gjort - maränger fick det bli! Detta är mitt recept:
 
Chokladmaränger, 1 stor plåt
3 äggvitor
2 dl socker
1-2 krm citronsaft eller vinäger (går bra med 1 krm ättika med)
ca 80 gram mörk choklad (jag tog marabou mörk, ville inte ha alltför mörk och den blir bäst i kakor etc.)
 
Separera äggvitorna från gulan, det är jätte viktigt att ingenting av gulan följer med! Lägg vitorna i en skål som är helt ren, finns det fettrester kvar i skålen som det kan bli i plastskålar ibland så kommer marängerna misslyckas. Låt dom stå i rumstemperatur ca 1 timme så att dom inte är iskalla.
Sätt ugnen på 130 grader.
Visa äggvitan med elvisp på lågt varvtal i någon minut, kanske 1-2 minuter. Tillsätt citronsaft och vispa ungefär lika länge igen.
Tillsätt socker medans du har vispen på, lite i taget, och öka elvispens styrka till det starkaste. Vispa tills det har blivit ett fast vitt skum, ungefär så fast som man vispar grädde - man ska alltså kunna vända skålen uppochned utan att skummet rör sig! Sluta vispa så fort skummet är fast, fortsätter du vispa så kommer skummet mjukna och inte gå att få hårt igen.
Smält chokladen, jag smälte min på låg effekt i mikron och tog ut den när bara en liten del av det var smält, sen rörde jag tills alla bitar hade smält helt. Fyll i kallt vatten i en stor skål/kastrull eller i diskhon (jag föredrar diskhon för den är större), placera den varma skålen med smält choklad i vattnet och rör med en sked så att chokladen kyls av - det får absolut inte komma vatten i skålen, så se till att inte ha för mycket vatten i diskhon!
När chokladen inte är så varm längre så vänder du ner den i äggskummet, men rör inte om för mycket för då blir skummet mjukt.
Ta en spritspåse, eller plastpåse där du klipper av en liten bit plast i ena hörnen, och sätt i ett spritsmunstycke. Vik ned kanterna och lägg i ca 1 dl marängskum, snurra ihop påsen lite ovanför så att ingen smet kan läcka ut. Tryck försiktig ut fina maränger på en bakplåtspappersklädd plåt. Har du inget spritsmunstycke så går det lika bra med en sked - man kan forma dom precis hur man vill!
Baka i mitten av ugnen i ca 1 timme, efter en timme så sänker du temperaturen till 100 grader och låter dom stå en timme till (vill du ha dom sega i mitten så tar du ut dom efter en timme).
Man kan göra precis hur stora eller små man vill, men då kan det krävas kortare eller längre tid i ugnen. Ett tecken på att dom är klara är att dom enkelt går att lyfta upp från bakplåtspappret.
 
Just det ja haha! Jag visste inte att maränger jäste i ugnen, så jag råkade spritsa ut mina lite för nära varandra vilket resulterade i att dom växte ihop så att jag fick dela dom när dom var klara. Så tänk på att ha lite mellanrum mellan varje maräng :)
 
Tips!
Om man är osäker på att dela äggen och är rädd för att få med lite av gulan så finns det äggvita att köpa. Det brukar finnas vid mjölkavdelningen i en liten dunk. Det står på förpackningen hur mycket som motsvarar en äggvita - perfekt om man är lite lat också :) Jag vet att jag har sett det på både willys och lidl, så det borde finnas på de flesta matbutiker!
 
 
Nästa gång tänker jag testa lakritsmaränger, jag kom på det efter jag gjort chokladmaränger. Jag vet att dom säljer lakritspulver på Coop forum, tänk er med lakritspulver i och lakritssås som är lite sådär virvlande i marängen - muuuums! Eller varför inte hallonmaränger!!!
 
 
Lycka till :)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback