Indisk linsgryta
Den här goda indiska linsgrytan rekommenderas verkligen! Beroende på hur stark du vill ha den så kan du justera mängden curry - jag gillar stark mat så om du inte gör det så minska på mängden.
Jennys indiska linsgryta, ca 6 portioner
3 mediumstora potatisar
1 aubergine
1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 lagerblad
1.5 tsk svarta senapsfrön
1.5 tsk anisfrön
1.5 tsk kumminfrön
salt
peppar
2 tärningar grönsaksbuljong (går bra med vilken buljong som helst)
1 cup röda linser (blötlägg 8 timmar före om dom är torkade)
2.5 rågade msk curry
1 burk krossade tomater
1 liter vatten
rapsolja
2 händer fulla med blandad sallad (jag tog ruccola, babyspenat, röd mangold)
Hacka auberginen i centimeter stora kuber. Hacka löken fint. Hetta upp olja i en stor gryta och stek lök, anisfrön, kumminfrön, senapsfrön och lagerblad tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitlök och aubergine och stek ytterligare någon minut.
Lägg upp det på en tallrik och hetta upp mer olja i grytan. Lägg i curry och stek tills den blivit brun - bränn inte den!
Lägg i lökmixen igen och blanda runt. Tillsätt tomater, buljong och vatten och låt koka ihop i ca 15 minuter. Tillsätt linserna och koka tills dom är klara (15-30 minuter) - linserna är klara när dom börjar dela/smula sig och mycket av vätskan absorberats.
Hacka salladen grovt och lägg i grytan, låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera linsgrytan som den är med Pudla Besan/naanbröd eller med basmatiris - eller med båda. Någon god chutney och raita är också gott till!
Raita gör du enkelt genom att blanda yoghurt med lite spiskummin, limesaft, vatten, salt och peppar!
Kommentarer
Trackback